- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-a aprobat azi! Crescătorii de animale beneficiază de o nouă schemă de ajutor de stat

03 Jul, 22:33 • Constantin Cristina
Crescătorii de animale vor primi noi scheme de ajutor, în valoare de 561 de milioane de lei. Propunerea a fost aprobată în ședința de Guvern, azi.
S-a aprobat azi! Crescătorii de animale beneficiază de o nouă schemă de ajutor de stat

A fost aprobată o nouă schemă de ajutor, azi, 3 iunie, destinată crescătorilor de animale, în valoare de 561 milioane de lei, a transmis agro-tv.ro.

Citește și: Veşti bune pentru agricultorii înscrişi în pregramul „Tomata”. Se prelungeşte termenul până la care îşi pot vinde marfa

Schemele de ajutor au scopul de a acoperi costurile administrative pentru întocmirea și menținerea registrului genealogic, precum și a costurilor aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului.

S-a aprobat azi! Crescătorii de animale beneficiază de o nouă schemă de ajutor de stat

Ajutorul de stat, potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va fi emis sub formă de servicii subvenționate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, respectiv, întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin atestat de producător, după caz, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul producției de produse agricole.

Banii sunt finanțați 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genelealogice și de până la 70% din costurile aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelui.

Valoarea ajutorului de stat, acordat pe cap de animal/an pentru întocmirea și menținerea registrelor genealogice, este de maximum:

a) 60 lei pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline și ecvidee;

b) 35 lei pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine;

c) 100 lei pentru porcine.

scheme de ajutor, crescători de animale
scheme de ajutor, crescători de animale

Valoarea ajutorului de stat acordat pe cap de animal/an pentru testele efectuate pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului este de maximum:

a) 140 lei, în cazul testării performanțelor producției de lapte, 60 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de carne, pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline;

b) 35 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de lapte, 35 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de carne, 30 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de lână, pentru rasele cu lână fină şi 36 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de pielicele, pentru rasele de animale din speciile ovine şi caprine

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027 este de 561.571.180 lei, din care 173.901.190 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvidee, respectiv 387.669.990 lei pentru speciile ovine şi caprine.

Suma alocată ajutorului de stat pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023 este de maximum 39.000.000 lei credite de angajament, din care 16.926.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvidee şi 22.074.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, respectiv 24.000.000 lei credite bugetate, din care 10.416.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvidee şi 13.584.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2023.

„Sumele alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru plata ajutoarelor de stat în anii 2024-2027, se aprobă anual prin HG. Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutoarelor de stat completate de către solicitanți, avizate de către ANZ, se depun în perioada 1-15 decembrie a anului precedent celui pentru care se solicită ajutorul de stat la centrele județene ale APIA pe raza cărora se află sediul social al solicitanților”, se mai arată în comunicatul MADR.

De asemenea, se mai arată în comunicat că cererile inițiale de solicitare a ajutoarelor de stat se depun în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei OUG și 31 iulie 2023, inclusiv.

Alte articole: Europa rămâne fără agricultori! Corina Crețu trage un semnal de alarmă. „În următorul deceniu vor ieși la pensie 60% dintre agricultori!”