- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Veşti bune pentru agricultorii înscrişi în pregramul „Tomata”. Se prelungeşte termenul până la care îşi pot vinde marfa

03 Jul, 15:16 • Russo George
Fermierii își vor putea valorifica roșiile prin programul Tomata până la mijlocul lunii iulie. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care spune că Executivul a adoptat o Hotărâre de Guvern prin care termenul se prelungește cu 15 zile.
Veşti bune pentru agricultorii înscrişi în pregramul Tomata. Se prelungeşte termenul până la care îşi pot vinde marfa

Potrivit acestuia, se prelungește și perioada în care documentele justificative pentru programul Tomata pot fi depuse de fermieri, până la 18 iulie.

„Decizia am luat-o ca urmare a solicitărilor venite de la fermieri, care pe bună dreptate au reclamat dificultățile în a se încadra în termen din cauza oscilațiilor de temperatură din primăvară”, a spus Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

„Este firesc să răspund prompt solicitărilor lor, mai ales că interesul nostru – al tuturor – este ca fermierii să-și valorifice corect producțiile fără a fi tentați să apeleze la diferite tehnici de grăbire a coacerii.

Predictibilitatea în agricultură este foarte importantă. Mai ales că fermierii se confruntă cu un număr ridicat de riscuri în general”, a spus ministrul Agriculturii – Florin Barbu.

Potrivit Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene, până la sfârşitul lunii iunie, 80% dintre cultivatorii înscrişi în program au reuşit să îşi valorifice producţia. Autorităţile au prelungit şi perioada în care se pot depune documentele justificative la direcțiile agricole județene, până la 18 iulie inclusiv.

„Facem precizarea că, inițial, producția obținută trebuia valorificată până la data de 30 iunie, însă din cauza temperaturilor fluctuante din primăvara anului 2023, reprezentanții cultivatorilor de legume au invocat întârzierea perioadei de fructificare a tomatelor și au transmis solicitări pentru prelungirea acestui termen”, au declarant reprezentații Guvernului, potrivit DCBusiness.

Din informațiile comunicate de direcțiile pentru agricultură județene, reiese că, până la această dată, valorifică producția obținută circa 80 % din numărul cultivatorilor înscriși în Program.

Citeşte şi: România este restantă la PNRR. Lista jaloanelor pe care statul român nu le îndeplinește pentru cererile de plată numărul 3 și 4