- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-a dat lege! Gestul care le poate aduce românilor amenzi usturătoare sau chiar pedeapsă cu închisoarea

21 Jul, 08:58 • Lupu Alexandra
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea. Ce nu trebuie să facă românii, dacă vor să evite amenzi uriașe sau chiar pedeapsa cu închisoarea.
S-a dat lege! Gestul care le poate aduce românilor amenzi usturătoare sau chiar pedeapsă cu închisoarea

Joi, 20 iulie, Klaus Iohannis a promulgat actul normativ pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, informează bugetul.ro. Altfel spus, participarea la o încăierare sau faptele privind tulburarea ordinii şi liniştii publice prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanei se vor pedepsi cu închisoare sau cu amenzi usturătoare.

Amenzi uriașe pentru români

Actul normativ promulgat de președintele Klaus Iohannis arată că participarea la o încăierare sau faptele privind tulburarea ordinii şi liniştii publice prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanei se vor pedepsi cu închisoare sau cu amenzi uriașe.

Citește și despre: Amenzi de până la 10.000 lei pentru românii care nu respectă aceste reguli! Ce se întâmplă cu animalele de companie în vacanță

„Participarea la o încăierare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în actul normativ.

„Fapta persoanei care, în public, prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, mai stipulează actul normativ.

Se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani fapta persoanei care tulbură ordinea și liniștea publică prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor. Totodată, dacă fapta este comisă de un om care are asupra lui o armă de foc, un obiect, dispozitiv, o substanță sau un animal care pot pune viața în pericol, sănătatea sau integritatea corporală, limitele pedepsei se majorează cu o treime.

Se sancționează cu pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru faptele de ultraj comise asupra unui agent de poliție, militar, personalului silvic învestit cu exercițiul autorității publice, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții. Totodată, limitele sancțiunii se majorează cu jumătate. Amenințarea, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui judecător sau procuror aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se pedepsește cu pedeapsa privativă de libertate.

Amenzi
Amenzi

De asemenea, se mai sancționează cu pedeapsa privativă de libertate săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui judecător sau procuror ori împotriva bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu. În ceea ce privește faptele prevăzute în art. 193 din Codul penal cu privire la lovire sau acte de violență, se majorează cu o treime limitele speciale ale pedepsei, atunci când:

a) victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;

b) victima este un minor;

c) fapta este săvârşită în public;

d) făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Citește și despre: Avertisment pentru români! Șoferii care se opresc cu mașina pe podul de la Brăila sau care depășesc limita de viteză riscă amenzi usturătoare