- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-a dat legea! Șoferii nu vor mai putea scăpa de amenzile primite în străinătate

14 Mar, 15:19 • Fundeanu Madalina
Se schimbă regulile în UE! Șoferii nu vor mai putea scăpa de amenzile pe care le primesc în străinătate.
S-a dat legea! Șoferii nu vor mai putea scăpa de amenzile primite în străinătate

S-a luat decizia în UE! Șoferii nu vor mai putea scăpa de amenzile pe care le primesc în străinătate. Comisia Europeană salută acordul politic la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul, privind facilitarea aplicării normelor de circulație rutieră la nivel transfrontalier, conform informațiilor transmise de Antena 3 CNN.

Șoferii vor fi obligați să achite amenzile primite în străinătate

În anul 2019, aproximativ 40 % din infracțiunile transfrontaliere au fost comise cu impunitate, fie pentru că autorul infracțiunii nu a fost identificat, fie pentru că plata amenzii nu a fost executată.

Pentru a remedia această problemă, Uniunea Europeană a modificat regulile privind aplicarea transfrontalieră pentru a contribuit la creșterea gradului de respectare a normelor de siguranță rutieră de către șoferii nerezidenți.

Ai mai putea fi interesat de: Se deschide un nou terminal de aeroport, ultramodern, într-un oraș din România. Iată când va fi inaugurat „Terminalul Schengen”

amenzi
amenzi

Pe lângă schimbul automatizat de informații între autoritățile naționale, acum sunt introduse proceduri de asistență reciprocă pentru identificarea autorului infracțiunii și pentru aplicarea amenzilor.

Mai mult de atât, crește și numărul de fapte pentru care se vor aplica sancțiuni. Pe lângă infracțiunile cele mai frecvente și mai grave, cum ar fi excesul de viteză, conducerea sub influența alcoolului și a consumului de droguri, cooperarea dintre autoritățile naționale va acoperi, de asemenea:

  • coborâre și curse;
  • nepăstrarea unei distanțe suficiente față de vehiculul din față;
  • depășirea periculoasă;
  • parcarea periculoasă;
  • încălcarea uneia sau mai multor linii albe continue;
  • conducerea în direcție greșită;
  • nerespectarea normelor privind utilizarea coridoarelor de urgență;
  • nerespectarea restricțiilor de acces al vehiculelor legate de siguranța rutieră aplicate în zone precum zonele școlare,
  • zonele pietonale și benzile pentru biciclete;
  • utilizarea unui vehicul supraîncărcat.

Un portal informatic le va oferi cetățenilor un acces facil la informațiile privind normele de siguranță rutieră în vigoare în fiecare stat membru, dar și la procedurile de recurs, precum și la amenzile aplicate, la sistemele de executare și la mijloacele disponibile pentru plata amenzilor.

Vezi mai multe știri: Anumiți șoferi nu vor mai fi obligați să aibă trusă de prim-ajutor. Cine poate circula fără