- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-a lansat programul ConstructPLUS! Statul acordă companiilor finanțare de 149 milioane euro pentru producția de materiale de construcții

08 Apr, 13:47 • Fundeanu Madalina
Programul ConstructPLUS s-a lansat oficial! Apelul va fi deschis timp de 30 de zile, respectiv până miercuri, 8 mai.
S-a lansat programul ConstructPLUS! Statul acordă companiilor finanțare de 149 milioane euro pentru producția de materiale de construcții

Programul ConstructPLUS s-a lansat oficial luni, 8 aprilie! Prin acest program, atât IMM-urile, cât și întreprinderile mari pot obține finanțare nerambursabilă totală de 149 milioane de euro pentru a înființa sau dezvolta capacități de producție pentru materiale de construcție. Apelul va fi deschis timp de 30 de zile, respectiv până miercuri, 8 mai, conform Economedia.

Programul ConstructPLUS 2024 s-a lansat oficial!

„Pentru verificarea eligibilității și analiza dosarului cererii de finanțare, aplicanții vor transmite situațiile financiare anuale aprobate, aferente perioadei 2020-2022, fiind exceptate de la această obligație firmele nou-înființate.

Documentația va cuprinde, astfel, situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, contul de profit și pierdere, date informative, situația activelor imobilizate, precum și dovada depunerii acestora la ANAF”, potrivit comunicatului.

Conform ministerului, în ceea ce privește situațiile financiare ale întreprinderilor aflate în activitate, se va verifica dacă acestea au o rentabilitate a cifrei de afaceri mai mare de 0, în unul din ultimii 3 ani fiscali (2020-2022). Rentabilitatea se calculează ca 100 x Profit net / Cifra de afaceri. De asemenea, se va analiza dacă aceste întreprinderi dețin capitaluri proprii pozitive la finalul ultimului exercițiu financiar încheiat (2022).

Ai mai putea fi interesat și de: Programul ConstructPlus 2024. Producătorii de materiale de construcţii pot depune dosarele pentru accesarea celor 600 mil. euro începând din februarie

Programul ConstructPLUS 2024
Programul ConstructPLUS 2024

Guvernul afirma că o astfel de schemă de ajutor de stat este necesară pentru că România importă materiale de construcţii de 8,2 miliarde euro pentru marile proiecte de investiţii sau construcţiile private.

„Ceea ce ştim este că poate să crească producţia de materiale de construcţii cu cel puţin 10%, iar aceasta se traduce printr-o sporire cu 500 de milioane de euro a producţiei din România şi este o ţintă de cel puţin 20.000 de locuri de muncă, pe cifrele macroeconomice”, spunea ministrul Economiei.

Beneficiarii programului ConstructPLUS

Beneficiarii programului sunt întreprinderile nou-înfiinţate sau întreprinderi în activitate, atât IMM-uri, cât şi întreprinderi mari, cu personalitate juridică. În evaluarea proiectelor, ministerul va ţine cont de criterii precum:

  • locul realizării investiţiei,
  • tipul investiţiei,
  • deficitul comercial pentru categoria de produse vizată,
  • rentabilitatea cifrei de afaceri în ultimul exerciţiu financiar încheiat,
  • valoarea capitalului social subscris şi vărsat, în cazul întreprinderilor nou-înfiinţate.

Vezi mai multe știri despre: Creșterea economică a României depinde de construcții și IT. 8% din PIB-ul țării noastre, generat de un singur sector