Începând cu 1 mai 2025, salariații din sectorul bancar vor beneficia de un nou contract colectiv de muncă, care prevede un salariu minim brut diferențiat, mai mare decât cel stabilit la nivel național. Astfel, salariul minim pentru angajații din bănci va ajunge la 4.500 de lei, în timp ce salariul minim pe economie rămâne la 4.050 de lei. Această majorare este parte dintr-un set mai larg de măsuri sociale și financiare negociate de sindicate și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), menite să ofere stabilitate și predictibilitate pentru angajații din sistemul bancar, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Angajatul cu cel mai mare salariu din România în 2024. Cine a încasat un milion de euro
Inițial, contractul a fost aplicat doar în câteva instituții bancare importante – precum BCR, BRD, ING, Raiffeisen Bank și UniCredit –, însă prin decizia Guvernului din noiembrie 2024, a fost extins la nivelul întregului sector. Contractul, care este valabil timp de doi ani, introduce și alte beneficii relevante: salarii compensatorii în caz de concedieri din motive de restructurare (de la un salariu brut pentru cei cu 1–3 ani vechime, până la 6 salarii brute pentru angajații cu peste 15 ani vechime), precum și bonusuri, tichete de masă, prime de vacanță, sprijin financiar în caz de evenimente de viață importante (naștere, deces etc.) și contribuții la pensii private (Pilonul III).
Totodată, un element inovator este includerea unui capitol distinct privind egalitatea de șanse, nediscriminarea și prevenirea hărțuirii, în conformitate cu Convenția nr. 190/2019 a Organizației Internaționale a Muncii. Prin aceste măsuri, contractul colectiv urmărește nu doar garantarea unui nivel salarial competitiv, ci și crearea unui mediu de lucru echitabil și sigur pentru toți angajații din sistemul bancar.
Te-ar mai putea interesa și: Se caută fermieri români pe un salariu de 3.000 de lei pe lună. Cine se poate angaja