- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariul unui preot în 2022. Câți bani ajung la un protopop, un episcop și chiar la Patriarhul Daniel

01 Nov, 11:40 • Bumbeneci Diana
Salariile preoților sunt destul de mari, deși membrii Bisericii Ortodoxe Române spun în spațiul public că nu au venituri considerabile. Iată cât câștigă un protopop, un episcop și chiar Patriarhul Daniel.
Salariul unui preot în 2022. Câți bani ajung la un protopop, un episcop și chiar la Patriarhul Daniel

Mulți români se întreabă ce salarii primesc preoții. Cu toate acestea, este bine de știut că salariile înaltelor fețe bisericești diferă în funcție de gradul de încadrare și al studiilor. În 2022, salariile preoților pornesc de la 3.700 lei în cazul debutanților, și pot ajunge la peste 20.000 de lei, pentru cei care ocupă funcții de conducere în BOR, anunță Cancan.

Salariul unui preot în 2022

Conform Legii salarizării unitare, un preot gradul I cu studii superioare va ajunge la un salariu minim brut, de 4.000 de lei pe lună, un preot gradul II va primi 3.900 de lei, un preot definitiv, 3.850 de lei, iar un debutant 3.700 lei.

În cazul românilor cu studii medii, grila de salarizare este ușor redusă: un preot gradul I ia 3.700lei, un preot definitiv primește 3.650 lei, iar un debutant se va mulțumi cu doar 3.550 lei. Un episcop poate câștiga peste 5.000 de lei, un mitropolit 7.500 de lei, iar un Patriarh poate ajunge la mult peste 8.000 de lei.

În România sunt peste 15.000 de preoți, diaconi, pastori, din care aproape 11.000 au studii superioare. Statutul și veniturile lor sunt asimilate cu cele ale profesorilor, iar veniturile sunt destul de mari.

Te-ar mai putea interesa și: Pensionări în lanț, în rândul judecătorilor. Desființarea pensiilor speciale creează temeri magistraților

Salariul unui preot în 2022. Câți bani ajung la un protopop, un episcop și chiar la Patriarhul Daniel
Salariul unui preot în 2022. Câți bani ajung la un protopop, un episcop și chiar la Patriarhul Daniel

Câți bani primește Patriarhul Daniel

Se pare că patriarhul Daniel câștigă în jur de 24.000 de lei pe lună. Aceasta este o sumă destul de mare, dacă se analizează că în urmă cu doar doi ani el primea 16.000 de lei. Funcția sa este asimilată, potrivit grilei de salarizare, celei de președinte al Senatului sau Camerei Deputaților.

Următoarea treaptă în ierarhie este ocupată de preoții încadrați pe funcțiile de arhiepiscop major, mitropolit Biserica Ortodoxă Română și Biserica Romano Catolică. Românii lucrează pe funcțiile de secretari și chestori ai Senatului și al Camerei Deputațiilor și primesc lunar suma de 21.840 lei. Același salariu îl primesc și arhiepiscopii, șefii de cult (mitropolit, episcop, muftiu, șef rabin președinte uniune, președinte), care sunt asimilați funcțiilor de miniștrii.

Mai mult, conform sursei citate, episcopii și episcopii vicari sunt asimilați funcțiilor de vicepreședinți ai comisiilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților și primesc pe lună suma de 19.552 lei.

Ai mai putea citi și: Drulă: „Dimensiunea crizei economice în România e determinată de acțiunea acestui guvern, de politica fiscală”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult