- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scenariile alegerilor prezidențiale. De la NATO la Cotroceni, Geoană printre preferați. Simion și Ciucă mai așteaptă 5 ani

01 Feb, 17:13 • Polojan Tudor
Potrivit datelor unui sondaj realizat de Atlas Intel, Mircea Geoană ar câștiga alegerile prezidențiale în orice scenariu. Dacă nu participă la scrutin, Laura Codruta Kovesi ar câștiga alegerile învingăndu-l pe Marcel Ciolacu.
Scenariile alegerilor prezidențiale. De la NATO la Cotroceni, Geoană printre preferați. Simion și Ciucă mai așteaptă 5 ani

Anul viitor România își va alege președintele, iar dat fiind faptul că Iohannis nu își mai poate depune candidatura, sondajele au început deja să apară. Mircea Geoană ar putea ajunge în turul al doilea indiferent de cine ar mai candida, în timp ce George Simion ar trebui să mai aștepte, scrie digi24.ro.

În perioada 27-30 ianuarie, pe un eșantion de 2.000 de oameni s-a realizat sondajul Atlas Intel care are o marjă de eroare de +/- 2% și 95% nivel de încredere. Rezultatele arată că Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, este preferatul celor care au răspuns. Pe locul doi este Laura Codruta Kovesi.

Mai citește și: Klaus Iohannis, şanse mici pentru şefia NATO. Analiză POLITICO: cine sunt favoriţii

Alegeri prezidențiale 2024 / sursa foto: digi24.ro
Alegeri prezidențiale 2024 / sursa foto: digi24.ro

Scenariile alegerilor prezidențiale

Turul 1, scenariul 1, cu participarea lui Mircea Geoană și fără candidatura lui Marcel Ciolacu, Geoană ar câștiga în fața Laurei Kovesi. Cei doi ar intra în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Pe locurile următoare se situează Cătălin Drulă, Diana Șoșoacă, Nicolaei Ciucă și George Simion.

  1. Mircea Geoană – 28,5%
  2. Laura Kovesi – 20,7%
  3. George Simion – 13,4%
  4. Cătălin Drulă – 10,2%
  5. Diana Șoșoacă – 7,8%
  6. Nicolae Ciucă – 6,2%

Turul 1, scenariul 2, este fără Mircea Geoană printre candidați. În acest caz candidează la prezidențiale Ciolacu din partea PSD, iar câștigatoarea ar fi Laura Kovesi, apoi Liderul PSD, Nicolae Ciucă, Cătălin Drulă (cunoscut pentru teoria conspiraționistă a urmelor lăsate de avion în zbor) și George Simion.

  1. Laura Kovesi – 20,7%
  2. Marcel Ciolacu – 17,5%
  3. George Simion – 14%
  4. Nicolae Ciucă – 10,4%
  5. Cătălin Drulă – 10%
  6. Diana Șoșoacă – 7,7%

Turul 1, în scenariul 3, este luat în calcul atât candidarea lui Mircea Geoană cât și a lui Marcel Ciolacu. În această variantă, Laura Kovesi ar câștiga primul tur, urmată de Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și George Simion.

Kovesi și Geoană ajung în turul 2, poveste similară scenariului 1, însă de această dată Kovesi este în fața lui Mircea Geoană. Situația ar arăta cam așa:

  1. Laura Kovesi – 22,4%
  2. Mircea Geoană – 19,2%
  3. George Simion – 12,9%
  4. Marcel Ciolacu – 8,5%
  5. Diana Șoșoacă – 7,1%
  6. Dacian Cioloș – 6,6%

În turul 2, Mircea Geoană ar deveni președinte indiferent de scenariu. În cazul în care finala se joacă Kovesi-Ciolacu, Kovesi ar fi preferata votanților.

Te-ar mai interesa și: Reforma pensiilor! Crește pragul de impozitare! Ce se va decide în prima sesiune parlamentară din 2023

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult