- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scenariile climatice pentru România anului 2030. Ce va urma și când va fi lansat raportul oficial

21 Sep, 09:21 • Bumbeneci Diana
Scenariile climatice pentru România anului 2030 intră în dezbatere. Peste doar câteva luni, raportul oficial va fi prezentat de specialiști.
Scenariile climatice pentru România anului 2030. Ce va urma și când va fi lansat raportul oficial

Aproximativ 120 de reprezentați-cheie ai sistemului public, privat, civic și academic dezbat, pe 21 și 22 septembrie, în cadrul a opt grupuri de lucru tehnice scenariile climatice pentru România anului 2030. Concluziile finale vor fi publicate la finele lunii decembrie.

Scenariile climatice pentru România anului 2030 nu ar putea aduce vești bune

Speranța noastră este ca aceste grupuri de lucru să genereze scenarii plauzibile și soluții reale la provocările specifice fiecărui domeniu vizat, astfel încât România anului 2030 să fie una mai prietenoasă cu mediul și cu mai multă grijă pentru viitor. Colaborarea este singurul mijloc prin care putem atinge acest obiectiv. De aceea, ne dorim ca aceste sesiuni să aducă împreună oameni cu scopuri comune, dar din medii relativ neconectate și să faciliteze noi parteneriate între aceștia”, a declarat Ciprian Stănescu, președintele Social Innovation Solutions (SIS), organizație activă în sustenabilitate, impact social și inovație.

Scenariile climatice pentru România anului 2030. Ce va urma și când va fi lansat raportul oficial
Scenariile climatice pentru România anului 2030. Ce va urma și când va fi lansat raportul oficial

Sesiunile de lucru pentru scenariile climatice vor avea loc la Palatul Victoria. Vor lua parte mai multe personalități din mediul public, dar și din cel privat, din diverse domenii de activitate. Vor participa: Ana Gheorghiu (Bayer), Florian Ciolacu (Clubul Fermierilor Români), Ionuț Georgescu (Fepra), Silvia Dinică (Senator), Șerban Stoica (Green Group), Bogdan Giubega (Transelectrica), Mihai Macarie (Centrul Român al Energiei), Anca Dragu (Senator), Cătălin Gugiu (London Stock Exchange Group), Johan Gabriels (BEROCC), Remus Dănilă (Bursa de Valori București), Iuliana Tiba (BRD Groupe Société Générale), Orieta Hulea (WWF), Ana-Maria Stancu (Bucharest Promo Robots), Dragoș Fundulea (Roland Berger), Radu Puchiu (H.appyCities), Teodora Vasâlca-Cimpoi (NewsEnergy); Alexandra Toderiță (CRPE), Alexandru Ciuncan (UNSAR), Teia Ciulacu (Viitor Plus) și Teodora Ghenciu (eEco), conform Agerpres.

Mai poți citi: Rabla pentru electrocasnice ar putea aduce și Rabla pentru becuri. Marcel Ciolacu vrea un nou sprijin pentru români

Proiectul „Scenarii Climatice pentru România 2030” deține opt grupuri de lucru pe teme importante – Energie verde, Agricultură sustenabilă, Reziliența climatică a orașelor, Biodiversitate, Finanțări, investiții și PNRR, Economie circulară, Soluții de tehnologie pentru climă și Legislație climatică.

Fiecare sesiune va avea structura unui grup de lucru moderat, în care participanții colaborează pentru a dezvolta scenarii și a identifica provocări, oportunități și soluții. Grupurile de lucru reunesc reprezentanți ai corporațiilor, întreprinderilor mici și mijlocii, ONG-urilor, administrațiilor locale, Guvernului, Parlamentului și instituțiilor europene, precum și antreprenori și tineri lideri.

BRD Groupe Societe Generale facilitează acest demers colaborativ cu scopul de a identifica soluții coerente, aplicabile și necesare la nivel național în materie de economie verde, energie și agricultură sustenabilă sau investiții și finanțări sustenabile. Avem încredere că aducând laolaltă specialiști din diverse domenii, decidenți, oameni din mediul de bussines, vom reuși împreună să identificăm aceste soluții de care cu toții avem nevoie”, a afirmat Flavia Popa, secretar general BRD Groupe Societe Generale.

Concluziile sesiunilor vor fi incluse în „Scenarii Climatice pentru România 2030”, un raport ce va fi lansat în decembrie 2022. Scopul principal stabilit de Social Innovation Solutions (SIS) este de a susține indivizi și organizații să înțeleagă transformările viitorului și să dezvolte soluții sustenabile de tehnologie, politici publice și antreprenoriale. SIS organizează mai multe incubatoare și acceleratoare în România și Europa Centrală și de Est, lucrând cu peste o sută de start-up-uri în fiecare an.

Mai mult, organizația dezvoltă o serie de platforme de conversații despre sustenabilite, trenduri de viitor și economie circulară ca Future Summit, Sustainable Futures sau Climate Change Summit. Se mai oferă consultanță permanentă pentru executive education în foresight, inovație și sustenabilitate. Scenariile climatice vor fi prezentate în decembrie.

Mai poți citi: Analistul George Friedman susține că Rusia ar putea ataca România, pentru a-i face pe americani să nu mai sprijine Ucraina. Ce spun autoritățile române

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult