- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schemele de ajutor de stat pe care Guvernul va continua să le finanțeze în anul 2024!

13 Dec, 17:15 • Oprea Alina
Guvernul a decis să finanțeze și în anul 2024 schemele de ajutor de stat care au fost începute în anul 2023! Aceste scheme au scopul de a sprijini investițiile în dezvoltare regională și stimularea investițiilor!
Schemele de ajutor de stat pe care Guvernul va continua să le finanțeze în anul 2024!

Schemele de ajutor de stat care au fost începute în anul 2023 vor fi, în continuare, finanțate de către Guvern în decursul anului viitor, printre care și IMM Invest Plus și componentele acesteia, scheme pentru sprijinirea investițiilor în dezvoltare regională și stimularea investițiilor cu impact major în economie, potrivit Raportului privind situația economică, parte din Legea bugetului pentru 2024.

Programul „Ajutoare de stat pentru finanţarea proiectelor de investiţii”, include scheme de ajutor de stat care se aplică atât întreprinderilor mari cât şi IMMurilor, având ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea realizării de investiţii, creării de noi locuri de muncă, precum şi modernizarea sau dezvoltarea IMM-urilor.

Programul cumulează:

a) scheme de ajutor de stat administrate de Ministerul Finanțelor

b) scheme de ajutor de stat administrate de alte autorități, respectiv, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii S.A. – IFN (FNGCIMM), Fondul de Garantare a Creditului Rural I.F.N. S.A. (FGCR), Fondul Român de Contragarantare S.A. (FRC) și Autoritatea Rutieră Română (ARR), pentru care M.F. are calitatea de ordonator principal de credite privind angajarea, lichidarea și ordonanțarea cheltuielilor, instituite prin:

– O.U.G. 42/2020 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMANIA, precum și pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-1, cu modificările și completările ulterioare;

– O.U.G. nr. 24/2022 privind aprobarea și finanțarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească, cu modificările și completările ulterioare;

– O.U.G. nr. 99/2022 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS și a componentelor acesteia – IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION și RURAL INVEST, cu modificările și completările ulterioare;

– H.G. nr. 667/2022 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea creșterii prețului la combustibil pentru alimentarea motoarelor, ca urmare a conflictului armat din Ucraina, precum și modificarea anexei nr. 2 la H.G. nr. 370/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, pentru care efectuarea plății ajutorului de stat s-a realizat până la 31.07.2023.

Valoarea totală a ajutorului de stat plătit conform acestei scheme de ajutor de stat este de 209.809 mii lei (din care 55.807 mii lei în perioada ianuarie – aprilie 2023) în limita bugetului total maxim estimat al schemei de 300.000 mii lei; conform celor comunicate de Economedia.

Ai putea fi interesat și de: Guvernul a decis! Schema de ajutor pentru achiziția motorinei de către fermieri a fost prelungită cu încă 3 ani 

Schemă de ajutor de stat
Schemă de ajutor de stat

Schemele de ajutor de stat, sprijinite și în anul 2024

Este prevăzută încă o schemă în Raportul privind situația economică, parte din Legea bugetului pentru 2024, care se va derula în perioada 2024-2027: 2.1. H.G. nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă, cu modificările și completările ulterioare.

Schema de ajutor de stat a avut în vedere finanțarea sub formă de sume nerambursabile, în limita intensității maxime admise, a costurilor salariale, înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, ca urmare a creării de minimum 100 de locuri de muncă determinate de realizarea unei investiții inițiale.

Prin prisma acestei scheme s-a intenționat încurajarea participării active a întreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni şi redresarea economiei româneşti, prin realizarea de investiții şi crearea de noi locuri de muncă.

Bugetul maxim care este alocat schemei este de 2.700 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 milioane euro. Bugetul mediu anual al schemei este de 450 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 100 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării.

Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 1.700.

„Până la 21.11.2023, în baza acestei scheme de ajutor de stat, au fost aprobate spre finanțare 72 proiecte de investiții, care vor genera 15.123 noi locuri de muncă, pentru care a fost aprobat un ajutor de stat în valoare de 1.424,42 milioane lei, din care s-au plătit deja 165,42 milioane lei (din care 23,69 milioane lei în perioada ianuarie – noiembrie 2023) pentru cheltuielile salariale aferente locurilor de muncă nou create. Proiectele de investiții aflate în proces de implementare vor contribui la bugetul de stat prin plata unor contribuții în valoare de 3.265,44 milioane lei”, potrivit raportului, conform sursei citate.

Schema de ajutor de stat H.G. nr. 807/2014 a avut în vedere finanțarea investițiilor realizate de întreprinderi în active corporale și necorporale de înaltă tehnologie în valoare de minimum 4,5 milioane lei.

Conform raportului, până la 21.11.2023, în baza acestei scheme de ajutor de stat, au fost aprobate spre finanțare 174 proiecte de investiții, în valoare de 19.820,6 milioane lei, pentru care a fost aprobat un ajutor de stat în valoare de 7.340,8 milioane lei (din care 989,55 milioane lei în cursul anului 2023). Valoarea ajutorului de stat plătit până la această dată este de 3.068,28 milioane lei (din care 753,43 milioane lei în perioada ianuarie – noiembrie 2023) aferent cheltuielilor eligibile efectuate potrivit acordurilor pentru finanţare emise.

Proiectele de investiții aflate în proces de implementare vor avea un impact semnificativ în economie prin crearea a 25.038 locuri de muncă și plata unor contribuții la bugetul de stat în valoare de 9.272,46 milioane lei.

Schemă de ajutor de stat
Schemă de ajutor de stat

IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct și Innovation
O.U.G. nr. 24/2022 privind aprobarea și finanțarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească, cu modificări și completări ulterioare Administratori pentru programele IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct și Innovation au fost desemnate FNGCIMM respectiv, FRC și FGCR iar furnizor de ajutor de stat este Ministerul Finanțelor. Plata ajutorului de stat se va efectua până la 31.12.2024, inclusiv.

În raport se prezintă în continuare programele prevăzute de O.U.G. nr. 24/2022:

1. Conform prevederilor art. 2, alin. (1) a fost aprobat programul IMM Prod pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor realizate de către IMM-uri, inclusiv start-upuri, din zona urbană. Schema de ajutor de stat are ca obiectiv deblocarea accesului la finanțare al beneficiarilor care se confruntă cu dificultăți generate de pandemia de COVID-19.

Bugetul schemei de ajutor de stat aferente Programului Imm Prod este 268,545 milioane lei pentru un număr de 2.550 de beneficiari.

Un alt program este Rural Invest, pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor realizate de către beneficiarii eligibili care își localizează producția în mediul rural și urban mic, pentru încurajarea dezvoltării afacerilor în aceste zone.

Bugetul schemei de ajutor de stat aferente Programului Rural Invest este 530,583 milioane lei pentru un număr estimate de 4.286 de beneficiari.

Programul Garant Construct destinat proiectelor privind îmbunătățirea eficienței energetice, investiții în domeniul energiei verzi și aliniere la obiectivele de mediu implementate de IMM-uri din sectorul construcțiilor și unități administrativ teritoriale.

Programul cuprinde 2 Subprograme: pentru susținerea proiectelor de investiții pentru IMM-uri din sectorul construcțiilor și al doilea, de susținere a proiectelor de investiții de scară mică pentru unitățile administrativ teritoriale.

Bugetul schemei de ajutor de stat aferente Programului Rural Invest este 495,573 milioane lei pentru un număr estimat de 4.165 de beneficiari.

Programul Innovation în vederea sprijinirii capacității de inovare, susținerii activităților la export ale IMMurilor cu activitate în domenii de comerț și servicii, cu cifra de afaceri mai mică de 1 milion de euro, care activează în industria exportatoare, nepoluantă.

Bugetul schemei de ajutor de stat aferente Programului Innovation este 214,55 milioane lei pentru un număr de 1.835 de beneficiari.

În perioada 2022-20235, în baza acestei scheme de ajutor de stat, conform solicitării administratorilor au fost plătite 68 decizii de plată care însumează 310,02 milioane lei.

Conform prevederilor O.U.G. nr. 99/2022, Guvernul României continuă sprijinirea IMM-urilor prin aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS (cu 6 programe componente), pentru care Ministerul Finanțelor este furnizor de ajutor de stat, iar atribuțiile de administrare sunt delegate pe următoarele componente:

1. IMM INVEST ROMANIA, componentă administrată de FNGCIMM;

2. AGRO IMM INVEST, componentă administrată de FNGCIMM și FGCR;

3. IMM PROD, componentă administrată de FNGCIMM;

4. GARANT CONSTRUCT componentă administrată de FNGCIMM și FRC;

5. INNOVATION, componentă administrată de FRC;

6. RURAL INVEST, componentă administrată de FGCR.

Bugetul schemei de ajutor de stat sub formă de grant este de maximum 1.930.018.000 lei, acordat din bugetul MF- Acțiuni generale.

Prin implementarea schemei de ajutor de stat se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 24.786 de beneficiari.

Ai putea fi interesat și de: Ghidul pentru schema de ajutor pentru materiale de construcții va fi pus în transparență săptămâna viitoare. Buget de până la 150 de milioane de euro