- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare completă pentru românii care au credite Prima Casă/Noua Casă. Ministerul Finanțelor dă vestea cea mare

14 Jun, 08:17 • Bumbeneci Diana
Sunt vești noi de la Ministerul Finanțelor pentru românii care accesează programul Prima Casă/Noua Casă. Ce schimbări se aduc în 2024.
Schimbare completă pentru românii care au credite Prima Casă/Noua Casă. Ministerul Finanțelor dă vestea cea mare

Ministerul Finanțelor a făcut un nou anunț care vizează românii cu credite Prima Casă / Noua Casă. Anul acesta, în cazul cererilor de refinanțare, aceștia vor trebui să primească acord de la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

”Ai o cerere de refinanțare a creditului contractat prin Prima Casă / Noua Casă?

Din 7 iunie, Ministerul Finanțelor a desemnat Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) ca instituție semnatară”, anunță Ministerul Finanțelor.

Iar românii cu credite care au depus cereri începând cu luna aprilie și până în prezent nu vor mai avea nevoie de acordul Ministerului.

”Dacă ești printre cei 3000 care au depus cereri în perioada 05.04.2024 – 06.06.2024, trebuie să știi că acordul de refinanțare este emis de drept, nemaifiind necesar acordul Ministerului.

Ministerul Finanțelor rămâne instituția abilitată să-și exprime acordul pentru înstrăinarea unui imobil contractat prin Programul Prima Casă”, scriu reprezentanții Ministrului Finanțelor pe o rețea socială.

Programul Prima Casă

Programul “Noua Casa” a fost, încă de la prima ediție, un program guvernamental care are ca scop principal sprijinirea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat.

Vezi și: Românii preferă să trăiască din ajutoare sociale. Cum se refuză, pe bandă rulantă, joburi plătite și cu 500 de lei pe zi

Prima Casă
Prima Casă

Beneficiarii pot achiziționa în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe:

a) locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

b) locuințe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

c) alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Garanțiile acordate în cadrul Programului sunt garanții în numele și în cont stat, iar procentul de garantare se aplică în funcție de categoria de locuință.

Pentru anul 2024, plafonul alocat programului Noua Casă va fi în valoare de 1 miliard lei.

 

Citește și: Se interzic telefoanele mobile! Milioane de români vor fi afectați de noua lege

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult