- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare de proporții! Jandarmeria Română va căpăta și mai multă putere

08 Feb, 10:28 • Stefan Simion
Noi modificări legislative! Jandarmeria Română primește și mai multă autoritate din partea Guvernului.
Schimbare de proporții! Jandarmeria Română va căpăta și mai multă putere

Se pregătește un nou proiect de lege privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, conform stiripesurse.ro. Forțele publice vor primi mult mai multă putere și autoritate din partea Guvernului.

Programul legislativ al Guvernului României pentru 2023 aduce noi schimbări în ceea ce privește competențele jandarmilor. În curând, va avea loc instalarea de supraveghere tehnică, iar acesta este una dintre multele schimbări care vor fi implementate. Autoritățile din Jandarmeria Română nu vor avea nevoie de consimțământul persoanelor care sunt vizate în operațiunile desfășurate, conform noului proiect de lege.

Jandarmeria Română se bucură de și mai multă putere

Guvernul le oferă jandarmilor și mai multă autoritate. Aceștia vor putea folosi aparatele foto, audio și vizuale în operațiunile desfășurate, chiar dacă persoanele vizate nu și-au dat consimțământul. Autoritățile se bucurau deja de această posibilitate, însă doar atunci când era vorba despre manifestările în plan sportiv, având obiectivul de a combate violența. În conformitate cu noul proiect de ordin, supravegherea tehnică va fi efectuată cu mijloacele tehnice din dotare, inclusiv în locurile publice.

Jandarmeria Română se poate folosi de această autoritate, atâta timp cât există motive verosimile sau indicii care arată că în locurile vizate sunt desfășurate infracțiuni sau alte fapte ilegale. Forțele publice pot utiliza sistemele de supraveghere tehnică chiar și în cazul tulburării ordinii publice sau a siguranței.

Jandarmeria Română
Jandarmeria Română

Te-ar putea interesa și: Cine are voie să folosească girofar pe drumurile publice din România? Legea a fost modificată

Jandarmii vor avea posibilitatea de a-și cupla dispeceratul la huburile camerelor de supraveghere amplasate în spațiile publice. Urmărirea anumitor zone prin sisteme speciale de supraveghere este o metodă prin care autoritățile pot preveni criminalitatea. Jandarmii vor avea în vedere protecția persoanelor și paza bunurilor, și la fel de bine, vor fi responsabili de supravegherea traficului rutier.

„Cred că avem de-a face cu competiție între Jandarmerie și Poliție”

Reacțiile publice nu au încetat să apară odată cu noul proiect de lege, în urma căruia Jandarmeria Română se bucură de și mai multă putere. În sine, proiectul de act normativ propus urmează legislația existentă deja la nivel european, în ceea ce privește accesarea și consultarea bazelor de date cu privire la anumite persoane sau la bunurile căutate.

 Sociologul Alfred Bulai și-a exprimat părerea: „Din punct de vedere legal, atunci când este cazul, Jandarmeria poate cere și acum înregistrări realizate de aceste camere, dar acum vrea acces direct. Cred că avem de-a face cu competiție între Jandarmerie și Poliție în goana după informații. Este o competiție acerbă, probabil.

În mod normal, de administrarea acestor camere ar fi bine să se ocupe o singură instituție, cu reguli bine definite. La cerere, imaginile ar putea fi accesate de diverse instituții din sistem, la fel, după reguli bine definite, pe niveluri de securitate, eventual”.

Citește și: 33 de percheziții la suspecți de înșelăciune și spălare de bani. 70 de firme au fost păgubite cu 2 milioane de euro

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult