- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare majoră în industria de procesare a cărnii din România. A fost raportată tranzacția anului 2023

11 Apr, 11:27 • Bumbeneci Diana
Vești bune pentru români. A fost confirmată una dintre cele mai importante tranzacții din industria de procesare a cărnii din România.
Schimbare majoră în industria de procesare a cărnii din România. A fost raportată tranzacția anului 2023

Consiliul Concurenţei a autorizat la începutul săptămânii o tranzacţie prin care Elit intenţionează să preia compania Goodies Meat Production. Anunțul a fost făcut oficial prin intermediul unui comunicat de presă, anunță AgroTv.

Pas important în industria de procesare a cărnii din România

„În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că operaţiunea nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia şi nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, se menţionează în comunicatul Consiliului Concurenței.

Vezi și: Unde se găsește cea mai ieftină carne de miel din România. „Acesta este prețul corect, nu la speculanți, care vând și urzicile cu 50 de lei kg”

industria de procesare a cărnii din România foto: sugestivă / pexels.com
industria de procesare a cărnii din România foto: sugestivă / pexels.com

În urma tranzacției, compania Goodies Meat Production, din judeţul Prahova, care produce şi comercializează mezeluri, va fi preluată de Compania Elit, din judeţul Alba, care face parte din grupul Smithfield, afiliat al WH Group. Grupul Smithfield desfăşoară o gamă variată de activităţi în România, printre care creşterea suinelor, producţia şi comercializarea de carne proaspătă, carne semiprocesată şi carne procesată, precum mezeluri.

Decizia de autorizare a tranzacției va fi publicată pe site-ul autorităţii naţionale de concurenţă, după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial.

Elit Cugir este cunoscută în România ca o companie producătoare de mezeluri din România, înființată în anul 2002. Compania a fost deținută de omul de afaceri Dorin Mateiu, care mai deține și o firmă de transport internațional (Mercado) și una cu activități în importul și distribuția de materii prime pentru industria cărnii (Mado).

În anul 2007, compania se afla printre primii cinci jucători pe piață, cu o cotă de 7%. Puțin mai târziu, în luna decembrie 2008, Elit Cugir a achiziționat 80% dintre acțiunile producătorului de mezeluri din București, Vericom 2001, companie care a finalizat anul 2007 cu o cifră de afaceri de 7,6 milioane de euro. La finalul anului 2017, antreprenorul Dorin Mateiu a vândut afacerea Elit Cugir către grupul Smithfield.

Ai mai putea citi: Carne de urs vândută la automat. Cât costă o singură porție

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult