- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări majore privind modul în care se dă alocația pentru copii. Ce trebuie să știe părinții înainte de a depune actele

23 May, 21:23 • Adrian Popovici
Un proiect de lege stabilește că alocația pentru copii ar putea fi plătită din prima zi de naștere a acestora. În prezent, părinții trebuie să depună actele necesare în decurs de maxim un an de la naștere.
Schimbări majore privind modul în care se dă alocația pentru copii. Ce trebuie să știe părinții înainte de a depune actele

Un proiect de lege propune o modificare semnificativă a modului în care va fi plătită alocația pentru copii. Conform noii propuneri, acest drept va fi stabilit chiar de la data nașterii copilului. În plus, plata alocației va începe proporțional cu luna următoare depunerii cererii, arată Kanal D.

Conform legii actuale alocația pentru copii este un sprijin financiar oferit de stat părinților sau tutorilor legali pentru îngrijirea și creșterea micuților. Acești bani trebuie folosiți pentru satisfacerea nevoilor de bază ale copiilor și asigurarea unui nivel minim de trai pentru aceștia.

În prezent, legea care vizează alocația pentru copii stabilește că acest dreptul se stabilește începând cu luna următoare nașterii copilului, iar plata se face începând cu luna următoare depunerii cererii. Cu toate acestea, un nou proiect de lege propune modificarea acestor proceduri.

Mai exact, noul proiect de lege prevede ca dreptul la alocația pentru copii să fie stabilit de la data nașterii copilului. De asemenea, propunerea stipulează ca plata alocației să înceapă din ziua nașterii acestuia.

„Ținând cont de prevederile constituționale referitoare la egalitatea în drepturi și garantarea alocației de stat, se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua nașterii copilului.

Ținând cont de prevederile constituționale referitoare la egalitatea în drepturi și garantarea alocației de stat, se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua nașterii copilului”, se arată în proiectul de lege.

Schimbări majore privind modul în care se dă alocația pentru copii. Ce trebuie să știe părinții înainte de a depune actele
Schimbări majore privind modul în care se dă alocația pentru copii. Ce trebuie să știe părinții înainte de a depune actele

Te-ar putea interesa și: Alocația pentru copii va crește în 2024. Anunțul Ministerului Muncii

Ce acte ai nevoie pentru alocația pentru copii?

Românii care au devenit de curând părinți sau urmează să devină în viitor trebuie să știe că cererile pentru alocația pentru copii se depun și se înregistrează la primăria localității pe a căror rază teritorială își au domiciliul sau reședința reprezentanții legali ai micuților.

De asemenea, viitorii părinți trebuie să fie conștienți că solicitarea acordării alocației pentru copiii nou-născuți se face până la împlinirea vârstei de 12 luni a copilului.

În plus, pentru alocația pentru copii este necesară întocmirea unui dosar care să conțină următoarele acte: cerere, copie după actele de identitate ale părinților, certificat de naștere al copilului în copie și original, libret de familie sau certificat de familie în copie și original, copie după hotărârea de adopție (dacă este cazul), copie după actele de reședință și un extras de cont pe numele titularului, dacă părinții își doresc să primească banii prin bancă.

Citește și: Venitul minim garantat şi alocaţia pentru susţinerea familiei dispar de la 1 ianuarie 2024. Schimbări majore în asistenţa socială din România.