- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Venitul minim garantat şi alocaţia pentru susţinerea familiei dispar de la 1 ianuarie 2024. Schimbări majore în asistenţa socială din România.

12 Dec, 08:43 • Cornel Ghimeșan
Începând cu data de 1 ianuarie 2024, Guvernul României va implementa o schimbare semnificativă în sistemul de asistență socială, eliminând venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei. Acestea vor fi înlocuite de un program nou denumit venitul minim de incluziune (VMI), menit să ofere o susținere sporită pentru persoanele vulnerabile, reducând în același timp birocrația.
Venitul minim garantat şi alocaţia pentru susţinerea familiei dispar de la 1 ianuarie 2024. Schimbări majore în asistenţa socială din România.

Venitul minim garantat şi alocaţia pentru susţinerea familiei dispar de la 1 ianuarie 2024. Potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, în parteneriat cu Banca Mondială și autoritățile locale, VMI va intra în vigoare la începutul anului viitor. Programul are ca obiectiv principal simplificarea procesului de acordare a ajutorului și oferirea unui sprijin eficient acelora care au nevoie cu adevărat.

Venitul minim garantat şi alocaţia pentru susţinerea familiei, înlocuite cu venitul minim de incluziune

Un aspect important al noului sistem este că familiile beneficiare de VMI trebuie să-și înscrie copiii la școală, iar aceștia vor primi automat și o bursă socială. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale subliniază că beneficiile cresc, dar odată cu ele cresc și responsabilitățile, încurajând în același timp integrarea persoanelor apte de muncă pe piața muncii: „Copiii din familiile beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie înscrişi la şcoală şi vor beneficia automat şi de bursa socială. Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie pentru că, odată cu beneficiile, cresc şi responsabilităţile. Cei apţi de muncă primesc sprijin din partea statului, dar sunt şi încurajaţi să îşi găsească un serviciu”.

Citeşte şi: Impozite 2024. Marcel Ciolacu vorbește despre taxele românilor. „Am scos nişte excepţii”

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a subliniat importanța noului program într-o vizită în comunitățile vulnerabile din județul Ialomița. Aceasta a relatat poveștile de viață impresionante ale oamenilor care vor deveni beneficiari ai VMI și a evidențiat angajamentul ministerului de a sprijini aceste familii.

„Am întâlnit, în judeţul Ialomiţa, oameni cu poveşti de viaţă impresionante. Sunt viitori beneficiari ai Venitului Minim de Incluziune care va fi implementat de la 1 ianuarie 2024. La Scânteia am cunoscut-o pe Ştefania. Are 6 ani, iar mama ei este bolnavă şi mai lucrează cu ziua prin sat. Pentru familia copilei până şi o banală periuţă de dinţi este o cheltuială enormă. Chiar şi aşa, fetiţa are un zâmbet molipsitor şi este de un bun simţ care arată că, în ciuda deprivării materiale severe, nu a lipsit educaţia din familie”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

„La nici 10 kilometri distanţă, în comuna Valea Ciorii, Nicolae îşi creşte singur cele patru fetiţe, după ce mama acestora a decis, în 2019 să plece definitiv de lângă copile. Bărbatul le este şi mamă şi tată, iar curăţenia şi buna creştere pe care le-am găsit în casa modestă a acestora sunt o adevărată lecţie pentru mulţi dintre noi”, a mai spus ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Citeşte şi: Cele mai bune depozite bancare din România! Află la ce bancă poți obține o dobândă de peste 8%

VMI va oferi sprijin și vârstnicilor instituționalizați care îndeplinesc condițiile de eligibilitate, asigurându-le și accesul în sistemul de sănătate. Persoanele apte de muncă vor fi integrate automat în programele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Această schimbare în sistemul de asistență socială reprezintă un pas major către simplificarea procedurilor și creșterea beneficiilor pentru cei aflați în nevoie, în timp ce responsabilizează beneficiarii și încurajează integrarea lor în societate.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult