- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări peste schimbări în Codul rutier. Toți șoferii trebuie să știe condițiile în care se va putea aplica!

11 May, 19:23 • Constantin Cristina
Codul rutier vine cu noi modificări, pe care toți șoferii ar trebui să o știe! Condiția era existentă și până acum, însă se va putea aplica în diferite contexte.
Schimbări peste schimbări în Codul rutier. Toți șoferii trebuie să știe condițiile în care se va putea aplica!

Codul rutier vine cu o propunere legislativă, pe care românii vor trebui să țină cont de ea, chiar dacă ea a fost există până acum în regulile șoferiei, aceasta se va putea aplica în anumite condiții, a informat avocatnet.ro.

Citește și: Cod rutier 2023. Neplata amenzilor în 60 de zile poate atrage suspendarea permisului

Schimbări peste schimbări în Codul rutier. Toți șoferii trebuie să știe condițiile în care se va putea aplica

Este vorba de faza scurtă pe care șoferii români vor trebui să o folosească pe toate drumurile publice, respectiv și pe cele naționale sau județene. Inițial, faza scurtă era necesară doar pe autostrăzi, drumuri expres sau europene, așa cum scrie în prezent în legislație.

Astfel, proiectul legislativ îi va obliga pe conducătorii auto să folosească luminile de întâlnire sau faza scurtă, așa cum mai sunt acestea cunoscute, și atunci când circulă, în timpul zilei, pe drumurile naționale sau pe cele județene.

În plus, conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere vor fi obligați să circule tot timpul cu faza scurtă aprinsă sau cu luminile pentru circulația diurnă pe toate categoriile de drumuri publice.

Cod rutier 2023
Cod rutier 2023

În cazul motocicliștilor, legislația rutieră îi obligă pe aceştia să folosească luminile de întâlnire pe toată durata deplasării lor pe drumurile publice, fără să se numească clar, ca în cazul șoferilor, categoriile de drum pe care trebuie respectată obligația.

După Camera Deputaților, propunerea legislativă trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial, pentru a se putea aplica.

România este pe unul dintre ultimele locuri în topul siguranței rutiere, înregistrând anual aproape 100 de morţi din accidente, media europeană fiind la jumătate (49 de cazuri), arată statisticile Uniunii Europene.

Alte articole: Cod Rutier martie 2023. S-a schimbat legea! Ce reguli trebuie să respecți conform noilor modificări