- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări privind prețurile la energie în România. Sebastian Burduja: „Am reușit să obținem confirmarea Eurostat”

29 Apr, 21:04 • Fundeanu Madalina
Românii au parte de vești bune. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut un anunț important privind prețurile la curent și gaze naturale.
Schimbări privind prețurile la energie în România. Sebastian Burduja: „Am reușit să obținem confirmarea Eurostat”

Vești bune pentru români! Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut un anunț important despre prețurile la curent și gaze naturale în România, conform Antena 3 CNN.

Prețuri mai mici la energie în România

România înregistrează luni, 29 aprilie 2024, cel mai mic preț la electricitate din regiune și al treilea cel mai mic din Uniunea Europeană. Prețurile pentru energia electrică cu livrare în această zi înregistrate pe piețele SPOT din țările membre poziționează România în topul țărilor cu cele mai mici prețuri, potrivit unui comunicat de presă emis de minister.

Aproape jumătate din energia electrică provine din sursă solară și eoliană în orele de zi, iar prețul mediul înregistrat în țara noastră a fost de 55 euro/MWh. Prețuri mai mici au fost doar în Suedia și Finlanda.

Ai mai putea fi interesat și de: Daniel Balaci, directorul Transelectrica, anunță marile proiecte privind sistemul energetic. „Investim, reparăm, avem foarte multe proiecte în desfășurare”

energie electrică
energie electrică

„Cei trei i care compun deviza mea la Ministerul Energiei: investiții, investiții, investiții. Deseori ne uităm la modelul energetic și prețurile din Spania sau Portugalia și iată că astăzi România are energia electrică mai ieftină decât în cele două țări, datorită aportului adus de energia verde în mixul energetic național.

Am pus la treabă 18 miliarde de euro pentru investiții în energie, prin care plasăm România pe drumul independenței energetice, cu o energie curată și la prețuri corecte pentru gospodării și economie. Accelerând investițiile și având o strategie și acțiuni bine definite, am reușit să obținem confirmarea Eurostat că România este în topul țărilor cu cele mai mici prețuri plătite de populație la energie electrică și gaze naturale.”, a declarat Sebastian Burduja.

Eurostat a publicat de curând statistica cu privire la prețurile plătite de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).

România a avut în ultima jumătate a anului 2023 al treilea cel mai mic preț plătit de populație pentru gaze naturale și al cincilea pentru electricitate.

Mai mult de atât, pe data de 25 aprilie, Sebastian Burduja a lansat două apeluri de proiecte din Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum, respectiv Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere produsă din surse regenerabile pentru proiecte privind societăți și regii autonome. Bugetul total alocat pentru cele două apeluri este 815 milioane euro, se arată în comunicatul transmis de minister.

Vezi și: Marcel Ciolacu, mesaj după întâlnirea cu miniștrii la Palatul Victoria. „Vom menţine ritmul alert al investiţiilor”