- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se anunţă proteste în România. Legea Salarizării scoate sindicaliştii în stradă

23 Jan, 22:29 • stefan.vlad
Se anunţă proteste în România. România ar putea fi paralizată de o grevă generală! Este avertismentul dat de sindicaliştii din mai toate ramurile, învăţământ, medici, administraţie locală. Până pe 1 iunie, Guvernul trebuie să recalculeze peste 1,2 milioane de salarii şi să găsească o cale de a tăia sporurile de 85% din Sănătate.
Se anunţă proteste în România. Legea Salarizării scoate sindicaliştii în stradă

Se anunţă proteste în România. Sindicaliștii acuză executivul că ţine la sertar legea salarizării unitare, cea prin care ar trebui corectate toate deficienţele şi spun că există riscul să se trezească cu salariile tăiate sau sporurile eliminate, pentru că suntem condiţionaţi de Uniunea Europeană.

Citește și: Formula de calcul pentru pensii nu este încă finalizată. Ministrul Muncii spune că recalcularea pensiilor se amână

Se anunţă proteste în România

Sindicaliștii vor să înceapă negocierile în cel mult două săptămâni.  „Pe mine mă miră această atitudine. Sunt covins că mai mare deschidere la dialog decât am avut eu nu a fost niciodată. Dacă sindicatele au vrut să fie atât de active cât se dau acum, trebuiau să aibă această activitate atunci când se scria PNRR. Unele dintre sindicate, nu toți.

Noi nu avem nicio formă finală. Încă de la preluarea mandatului am spus foarte clar că, dacă atunci când s-a scris PNRR nu au fost consultate nici partidele din opoziție, nici partenerii sociali și nici societatea civilă, eu nu voi repeta acest lucru și nu voi face aceeași greșeală, pentru că sunt un om extrem de deschis la dialog. Dar la un dialog onest în ambele sensuri, nu cu amenințări la televizor.

O să am discuții clarificatoare cu mai mulți lideri. Nu înțeleg această atitudine. Cu siguranță mi-i vreau parteneri în această reformă. Aceasta Coaliție nu are nicio intenție de a diminua veniturile niciunui cetățean„, a declarat Marius Budăi, la Antena 3 CNN.

Salariile profesorilor cresc cu 10%

Salariile profesorilor vor fi majorate cu 10% în anul 2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat marți de Ministerul de Finanțe, înainte de vacanța de Ziua Națională. Proiectul prevede creșterea cu 10% a salariilor în întreg sectorul angajaților la stat. Documentul prevede prorogările, abrogările sau amânările pe care Guvernul le va face înainte de adoptarea bugetului pentru a evita cheltuieli cu impact bugetar mare.

Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar anul trecut Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri de câte 4 procente. Proiectul de ordonanță de urgență pus acum în dezbatere arată creșterea acestor salarii în învățământ, ca și în celelalte sectoare bugetare. (Citește AICI mai multe detalii)