- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se aplică legea privind noul salariu! Sunt vizați toți românii cu o vechime în muncă mai mare de 2 ani

10 Jan, 12:01 • Bumbeneci Diana
Angajații români cu vechime mai mare de doi ani nu mai pot fi plătiți cu salariul minim. Iată cum se calculează perioada de 24 de luni.
Se aplică legea privind noul salariu! Sunt vizați toți românii cu o vechime în muncă mai mare de 2 ani

Începând cu 1 ianuarie 2024, angajații români care au o vechime mai mare de doi ani la locul de muncă nu mai pot fi plătiți cu salariul minim. Se schimbă radical legea.

Angajații cu vechime mai mare de doi ani nu mai pot fi plătiți cu salariul minim

Angajatorii nu mai au voie, conform legii, să mai plătească cu salariul minim angajații care au o vechime mai mare de doi ani (24 de luni).

Prevederea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022, așadar, începând cu 2024 angajații mai vechi trebuie să aibă o majorare salarială.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă.

După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, prevede OUG 142/2021, care a modificat Codul Muncii.

Vezi și: EXCLUSIV. Bunica Alexandra vinde flori la metroul din Pipera, la 74 de ani, pentru a putea trăi de pe o zi pe alta! „Jumătate din pensie o dau pe facturi, cealaltă abia îmi ajunge de medicamente și mâncare”

salariu
salariu

Cum se calculează perioada de 24 de luni

„Precizăm că perioada de 24 de luni se calculează începând cu 1 ianuarie 2022. Astfel, tuturor salariaților angajați cu salariul minim pe economie, anterior anului 2022, trebuie să li se mărească salariul de bază începând cu 01.01.2024. Pentru salariații angajați după data de 1 ianuarie 2022 inclusiv, se vor calcula individual 24 de luni de la data angajării, urmând ca aceea să fie data de la care trebuie majorat salariul.

Majorarea nivelului salariului de bază se va negocia cu fiecare salariat care îndeplinește condiția de vechime, iar rezultatul se va concretiza prin încheierea unui act adițional, semnat de ambele părți, având în vedere că un contract individual de muncă poate fi modificat doar în baza prevederilor legale sau prin acordul părților.

Modificarea salariului de bază se înregistrează și se transmite în registrul general de evidență a salariaților în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării, conform prevederilor H.G. nr.905/2017”, scriu reprezentanții Inspecției Muncii pe o rețea socială.

Ai mai putea citi: Vești bune pentru peste 1 milion de români din Spania. Vor putea obține cetățenia spaniolă fără să renunțe la cea română

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult