- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se dau vouchere de 3.000 de lei de la stat. Care români pot primi banii şi în ce condiţii

02 Feb, 18:23 • Cornel Ghimeșan
Se dau vouchere de 3.000 de lei de la stat. Tanczos Barna, ministrul mediului, a anunţat că, la sfârşitul luinii martie va demara Programul Rabla Local, care are ca scop eliminarea rapidă a mașinilor vechi din parcul auto românesc. Prin intermediul acestui program, primăriile vor oferi cetățenilor suma de 3.000 de lei în schimbul predării unui autovehicul vechi, însă în anumite condiții.
Se dau vouchere de 3.000 de lei de la stat. Care români pot primi banii şi în ce condiţii

Se dau vouchere de 3.000 de lei de la stat. Tanczos Barna a precizat că ghidul aferent programului va fi supus consultării publice în cel târziu două săptămâni, în această perioadă urmând să fie finalizat şi sistemul informatic pentru Programul Rabla Local.

„Programul Rabla Local are o finanțare de 240 de milioane de lei și va permite scoaterea din circulație a în jur de 100.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani. Noi vom vira în contul primăriilor 80% din valoarea sumei, adică 2.400 de lei, care se vor asigura din fondurile AFM. Suma de 600 de lei o să fie contribuția primăriei, iar 3.000 de lei va fi prima care va fi încasată de cel care casează un autoturism mai vechi de 15 ani. Vom stabili un număr maxim de beneficiari la nivel de UAT în funcție de populația fiecărei comune, oraș, vom face o defalcarea matematică a numărului de 100.000 de autoturisme la nivelul fiecărui județ ți UAt și vom porni programul în cursul lunii martie, așa am stabilit cu autoritățile locale reprezentate de asociațiile municipiilor, orașelor și comunelor”, a spus Tanczos Barna.

Care români pot primi vouchere de 3.000 de lei

Conform promotor.ro, mașina care urmează să fie casată trebuie să fie înregistrată în evidențele primăriei, să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației și să aibă o normă de poluare Euro 3 sau mai mică. De asemenea, vehiculul trebuie să conțină componente esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

Citeşte şi: Vouchere energie 2023. Marcel Boloş anunţă un nou plafon pentru decontarea facturilor

De asemenea, persoanele fizice trebuie să verifice dacă UAT-urile pe raza cărora domiciliază participă în program și să nu caseze autovehiculul înainte, deoarece în program se încadrează doar autovehiculele casate și radiate după lansarea sesiunii de înscriere:

  • să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care se face solicitarea;
  • să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și cel local;
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului.

Citeşte şi: Acte paşaport 2023. Care sunt taxele în funcţie de tipul paşaportului şi în cât timp se eliberează

În ceea ce privește Programul Rabla Clasic 2023 principala noutate o reprezintă mărirea primei de casare cu 15 procente, de la 6.000 de lei la 6.900 de lei. Cel mai probabil Programul Rabla Clasic 2023 și Programul Rabla Plus 2023 vor fi demarate în acest an în luna martie sau aprilie. Programul privind casarea autovehiculelor uzate, cunoscut și ca programul Rabla Local, este un program complementar programelor Rabla Clasic și Rabla Plus.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult