- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se deschide prima agenție europeană de securitate cibernetică din România. Centrul va fi inaugurat în Capitală. „Putem construi o lume digitală mai sigură”

09 May, 10:22 • Lupu Alexandra
Se întâmplă chiar astăzi! Prima agenție europeană de securitate cibernetică din România își deschide porțile în Capitală.
Se deschide prima agenție europeană de securitate cibernetică din România. Centrul va fi inaugurat în Capitală. „Putem construi o lume digitală mai sigură”

Premieră pentru România! Se deschide prima agenție europeană de securitate cibernetică de pe teritoriul țării. Primele informații arată că centrul va fi inaugurat în Capitală, iar deschiderea are loc astăzi, informează economedia.ro.

Primul centru de securitate cibernetică din România

Sediul Centrului european de competențe în materie de securitate cibernetică va fi deschis astăzi, marți, la București, în campusul Universității Politehnica, informează Reprezentanța Comisiei Europene în România. Aceasta va fi prima agenție europeană de pe teritoriul țării. Primele informații arată că centrul are scopul de a susține inovarea și politica industrială în domeniul securității cibernetice.

Totodată, centrul are scopul de a dezvolta și coordona proiectele UE în materie de securitate cibernetică. Agenția europeană va fi responsabilă de gestionarea fondurilor europene pentru actualul buget pe termen lung al UE (2021 – 2027), dar în special de adoptarea programelor de lucru în materie de securitate cibernetică și de gestionarea proiectelor din cadrul Programului „Europa digitală” și al Programului „Orizont Europa”.

Agenția europeană care va fi inaugurată astăzi în Capitală va avea în vedere gestionarea proiectelor din centrele de operațiuni pentru securitate, odată cu propunerea Comisiei Europene de a institui un scut cibernetic european. Totodată, centrul va colabora cu o rețea formată din mai multe centre naționale de coordonare, în scopul formării unui ecosistem pentru inovare și competitivitate.

Citește și despre următorul subiect: Hackerii bagă bloggerii în sperieți! La fiecare 39 de secunde are loc un atac cibernetic. Află cum să stai la distanță și să fii protejat

Securitate cibernetică
Securitate cibernetică

Din acest punct de vedere, Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat că securitatea cibernetică este o prioritate esențială. Oficialul a menționat că protejarea suveranității digitale necesită eforturi comune.

Breton spune că agenția europeană care va fi deschisă în România reunește resurse importante și experți de nivel înalt din întreaga Uniune Europeană, tocmai pentru a dezvolta soluții inovatoare în fața amenințărilor cibernetice. Din acest punct de vedere, comisarul pentru piața internă afirmă că, în acest fel, vom putea construi o lume digitală mai sigură și mai securizată pentru toată lumea.

„Securitatea cibernetică este o prioritate esențială, iar protejarea suveranității noastre digitale necesită eforturi comune.

Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică reunește resurse și experți de nivel înalt din întreaga UE pentru a dezvolta soluții inovatoare la amenințările cibernetice și pentru a ne spori reziliența la atacuri.

Lucrând împreună, putem construi o lume digitală mai sigură și mai securizată pentru toți europenii”, declară Thierry Breton.

Te-ar putea interesa și: Microsoft lansează un instrument de AI în securitatea cibernetică: „Security Copilot are doar rolul de a asista experţii, nu de a-i înlocui”