- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se iese mai repede la pensie! Listele au fost actualizate. Ce români se pot pensiona mai devreme

09 Mar, 13:40 • Constantin Cristina
Românii vor putea ieși mai devreme cu câțiva ani la pensie fără să primească penalizări. Factorul care influențează pensionarea cetățenilor.
Se iese mai repede la pensie! Listele au fost actualizate. Ce români se pot pensiona mai devreme

Românii din anumite orașe se pot pensiona mai devreme decât prevede legea din cauza poluării. Lista orașelor care îi vizează pe români va fi extinsă, a anunțat antena 3 CNN.

Locuitorii din Arad, Pitești sau Giurgiu sunt vizați în proiectele adoptate de Senat și vot putea să beneficieze de reducerea vârstei inițiale de pensionare cu doi ani.

Citește și: Se confirmă oficial! Vârsta de pensionare va crește în România. Budăi: „Noi, sau cei care au scris acolo, pun carul înaintea boilor”

Condițiile pentru care românii vor  putea ieși mai devreme la pensie

Pentru a beneficia de acest lucru și fără penalizări, cetățenii trebuie neapărat să aparțină de respectivele localități timp de 30 de ani, altfel, ei nu pot dispune de aceste condiții.

românii vor putea ieși mai devreme la pensie
românii vor putea ieși mai devreme la pensie

Senatul a menționat în legea adoptată faptul că oamenii din acele zone sunt privilegiați din cauza gradului mare de poluarea și utilizarea substanțelor periculoase, mai exact substanțe ca sulf, clor sau amoniac.

Un alt proiect a fost inițiat tot din cauza aceluiași factor, sunt afectate alte opt localități, precum Băiuț, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş.

„Studiile efectuate în aceste zone arată că speranţa de viaţă este cu 6-10 ani mai scăzută decât media naţională (din cauza poluării – n.r.), până la data de 31 decembrie 2030 finalizându-se programele de depoluare”, au anunțat inițiatorii proiectului.

Al treilea proiect are în vizor alte localități, cum ar fi Bistra și Sălciua din județul Alba, Comănești, județul Bacău și Giurgiu. Toate proiectele prevăd ca locatarii acestor orașe enumerate mai sus pot ieși mai devreme cu doi ani.

Din anul 2022, listele s-au tot extins și o vor face în continuare. Orașul care urmează să fie inclus pe această listă este Codlea din județul Brașov.

Alte articole: Recalculare pensie 2023. Actele necesare pentru a solicita reanalizarea veniturilor lunare