- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se schimbă perioada de închiriere pentru plajele de pe litoralul românesc. Anunţ făcut de ministrul mediului, Mircea Fechet

15 Mar, 20:11 • Cornel Ghimeșan
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a propus extinderea perioadei de închiriere a plajelor de pe litoralul românesc de la doi ani la zece ani. Scopul acestei modificări este să ofere stabilitate și predictibilitate în desfășurarea activităților turistice și să încurajeze operatorii de plajă să ofere servicii de calitate la prețuri mai accesibile.
Se schimbă perioada de închiriere pentru plajele de pe litoralul românesc. Anunţ făcut de ministrul mediului, Mircea Fechet

Se schimbă perioada de închiriere pentru plajele de pe litoralul românesc. Proiectul de hotărâre lansat în consultare publică de Ministerul Mediului prevede modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 183/2020, care reglementează închirierea unor bunuri imobile proprietate publică a statului aflate în administrarea Administrației Naționale „Apele Române”.

Se schimbă perioada de închiriere pentru plajele de pe litoralul românesc

Mircea Fechet a declarat că extinderea perioadei de închiriere a plajelor la zece ani ar asigura condiții optime în sezonul estival și ar permite o bună desfășurare a activităților turistice.

„În urma întâlnirii de luna trecută pe care am avut-o cu reprezentanţii operatorilor din turism, iată că ne ţinem de promisiune şi am identificat soluţiile legale pentru a mări perioada de închiriere a plajelor. Astfel, am iniţiat acest act normativ care reglementează, printre alte aspecte şi extinderea perioadei de închiriere a sectoarelor de plajă, la 10 ani, ceea ce va duce la stabilitate şi predictibilitate în desfăşurarea activităţilor turistice. Totodată, sper ca şi operatorii plajelor să se ţină de promisiune, la rândul lor, şi să ofere servicii de mai bună calitate pe litoralul românesc, la preţuri mai accesibile”, a declarat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet.

Citeşte şi: Se schimbă regulile pentru fermieri în 2024! Cine sunt românii care nu își vor mai putea amâna ratele la credite

Până în prezent, durata de închiriere a plajelor era de doar doi ani. Propunerea de extindere a perioadei de închiriere vine în contextul interesului național pentru îmbunătățirea condițiilor de pe litoralul românesc în timpul sezonului estival.

Ministerul Mediului, prin Administrația Națională „Apele Române”, are în responsabilitate administrarea și exploatarea suprafețelor de plajă turistică de la Marea Neagră.

Citeşte şi: Vești excelente! Scădere la prețuri la gaze și electricitate: Propuneri ale Guvernului pentru ieftinirea facturilor în 2024

Potrivit proiectului de hotărâre, prețul minim al închirierii plajelor va fi stabilit conform metodologiilor aprobate de către Administrația Națională „Apele Române”. De asemenea, proiectul precizează că activitățile economice ce urmează să fie desfășurate pe plaje vor fi reglementate din punct de vedere al gospodăririi apei, conform clasificării activităților economice din România (CAEN), fără a necesita autorizații speciale.

„Activităţile economice ce urmează a fi desfăşurate vor fi reglementate din punct de vedere al gospodăririi apei, fiind acele activităţi care pot fi desfăşurate fără autorizări speciale, doar pe baza simplei autorizări a obiectului de activitate, conform clasificării activităţilor economice din România (CAEN)”, se arată în nota de fundamentare.

Astfel, inițiativa urmărește să creeze un cadru mai stabil și predictibil pentru operatorii de plajă, facilitând dezvoltarea turismului pe litoralul românesc și îmbunătățirea serviciilor oferite turiștilor.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult