- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești excelente! Scădere la prețuri la gaze și electricitate: Propuneri ale Guvernului pentru ieftinirea facturilor în 2024

15 Mar, 19:36 • Bumbeneci Diana
Vești bune pentru românii care plătesc facturi. Prețurile la gaze și electricitate ar putea scădea.
Vești excelente! Scădere la prețuri la gaze și electricitate: Propuneri ale Guvernului pentru ieftinirea facturilor în 2024

Guvernul României propune o scădere a prețurilor la gazele naturale și la energia electrică, parte a strategiei de reducere a costurilor pentru consumatorii casnici.

Ce propune Guvernul și când ar putea intra în vigoare privind gazele și electricitatea

Conform unei propuneri legislative, prețurile reglementate de vânzare angro impuse producătorilor de gaze naturale și energie electrică vor scădea. Astfel, prețul gazelor naturale ar urma să fie redus de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh. Aceste modificări ar urma să intre în vigoare de la data de 1 aprilie.

În plus față de scăderea prețurilor, se propune și reducerea plafonului pentru taxa de solidaritate plătită de producătorii de energie electrică, de la 450 la 400 de lei/MWh. Aceste măsuri sunt luate pentru a asigura sursele financiare necesare susținerii schemelor de sprijin.

„Se propune scăderea prețului gazelor naturale pe care producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de vânzare a gazelor naturale, au obligația să le livreze furnizorilor clienților casnici, furnizorilor producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică și operatorului de transport și sistem/operatorilor concesionari de distribuție titulari ai unei licențe de operare – operatori de rețea, de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh”, prevede actul normativ analizat de Profit.ro.

Datorii ale Statului către Furnizorii de Energie

Statul român înregistrează datorii semnificative către furnizorii de energie și gaze naturale, care au ajuns la aproximativ patru miliarde de lei. Aceste restanțe au apărut în urma implementării schemei de plafonare a prețurilor, care a generat dificultăți financiare.

Burduja, mesaj pentru români

„În trimestrul III al anului trecut, luând în calcul preţurile plafonate, deci cele plătite efectiv de români, România a avut al patrule cel mai ieftin gaz şi a cincea cea mai ieftină energie electrică din Uniunea Europeană. Sunt datele Eurostat pe trimestrul III din 2023. Sunt curios dacă aceste ştiri pozitive vor fi preluate.

Avem în acest moment o schemă care funcţionează şi a asigurat o stabilitate pentru clientul final şi asta a fost foarte important. A asigurat şi o predictibilitate pentru restul anului. E adevărat, am întâmpinat dificultăţi pe partea de compensare a furnizorilor, acolo unde datoriile sunt semnificative la Ministerul Energiei şi cred că vorbim de undeva la 1,5 – 1,6 miliarde lei.

În acest context, noi am luat în calcul faptul că preţurile din piaţă au scăzut şi atunci urmărim, împreună cu ANRE, o formulă de ajustare a schemei de compensare – plafonare, care să reflecte aceste preţuri mai mici din piaţă şi care să se simtă şi la nivelul românilor. În niciun, caz preţurile nu vor creşte la consumatorul final”, a spus Burduja.

Ai putea citi: Tichete sociale de Paște 2024: Cereri deschise în diverse regiuni din România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult