- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Se schimbă regulile pentru fermieri în 2024! Cine sunt românii care nu își vor mai putea amâna ratele la credite

15 Mar, 19:43 • Cornel Ghimeșan
Se schimbă regulile pentru fermieri în 2024! Cine sunt românii care nu își vor mai putea amâna ratele la credite. Un proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor urmează să restrângă categoriile de fermieri care pot solicita băncilor să le suspende rambursarea datoriilor restante pe care le au urmare a încheierii unor contracte de credit sau leasing, pentru finanțarea activităților din agricultură și industria alimentară! Vezi mai jos toate detaliile.
Se schimbă regulile pentru fermieri în 2024! Cine sunt românii care nu își vor mai putea amâna ratele la credite

Se schimbă regulile pentru fermieri în 2024! Cine sunt românii care nu își vor mai putea amâna ratele la credite! Un proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor urmează să restrângă categoriile de fermieri care pot solicita băncilor să le suspende rambursarea datoriilor restante pe care le au urmare a încheierii unor contracte de credit sau leasing pentru finanțarea activităților din agricultură și industria alimentară.

Citește și Ce îi aşteaptă pe fermieri în 2024 şi de ce s-a prăbuşit preţul cerealelor. Specialist: „Trebuie să ne întoarcem la origini”

Fermierii care au accesat credite garantate de stat prin programele IMM Invest România, IMM Invest Plus și componentele acestuia din urmă nu vor mai putea să suspende rambursarea datoriilor restante acumulate către bănci, potrivit unui proiect de OUG privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Astfel că, noul proiect de act normativ aduce, printre altele, și completări la OUG 4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023.

Ce se arată în noul proiect de ordonanță de urgență

Guvernul vrea să reducă, printr-un OUG, categoriile de fermieri care pot solicita băncilor să le suspende rambursarea datoriilor restante, precum și a ratelor, dobânzilor și comisioanelor scadente pe care le au urmare a încheierii unor contracte de credit sau leasing pentru finanțarea activităților din agricultură și industrie alimentară.

Se schimbă regulile pentru fermieri! Cine sunt românii care nu își vor mai putea amâna ratele la credite
Se schimbă regulile pentru fermieri! Cine sunt românii care nu își vor mai putea amâna ratele la credite

Ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, completări prin care se elimină posibilitatea fermierilor și a producătorilor din industria alimentară de a solicita amânarea ratelor la credite garantate de stat accesate în cadrul programelor tip IMM INVEST ROMÂNIA.

Citește și Bani pentru fermierii români. Se dau până la 280.000 de euro

„Prevederile prezentei ordonanțe de urgență nu sunt aplicabile pentru contractele de credit garantate în numele și contul statului în cadrul programelor guvernamentale și schemelor de ajutor de stat asociate acestora aprobate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2027 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie – IMM INVEST ROMÂNIA, cu modificările și completările ulterioare, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 24/2022 pentru aprobarea și finanțarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească, cu modificările ulterioare, și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2022 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS și a componentelor acesteia – IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST; IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION și RURAL INVEST, cu modificările și completările ulterioare”, se stipulează în noul proiect de ordonanță de urgență, potrivit Economica.ro.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult