- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se schimbă vârsta de pensionare pentru o categorie de români! Câți ani vor trebui să muncească în plus

29 Mar, 21:14 • Cornel Ghimeșan
În viitorul apropiat românii vor ajunge în situația în care să cotizeze cinci ani pentru un singur ani de pensie. Vârsta de pensionare a femeilor va crește de la 62 la 63 de ani, în următorii șapte ani, iar începând cu anul 2035 doamnele vor fi obligate să se retragă din activitate la vârsta de 65 de ani.
Se schimbă vârsta de pensionare pentru o categorie de români! Câți ani vor trebui să muncească în plus

Pentru ce categorie de români crește vârsta de pensionare? În viitorul apropiat românii vor ajunge în situația în care să cotizeze cinci ani pentru un singur ani de pensie. Acest lucru ar fi declanșat de speranța de viață scăzută, dar și a creșterii vârstei de activitate. Mai mult de atât, sistemul public va fi zdruncinat de raportul mic dintre angajați și pensionari.

Citește și: Marius Budăi dă cărțile pe față: PSD nu este de acord cu majorarea vârstei de pensionare. „De ce să vă iau acest drept? De ce să luăm doamnelor acest drept?”

Vârsta de pensionare a femeilor va crește de la 62 la 63 de ani, în următorii șapte ani, iar începând cu anul 2035 doamnele vor fi obligate să se retragă din activitate la vârsta de 65 de ani, la fel ca bărbații, Această măsură este inclusă în Planul Național de Redresare, fiind o condiție pe care România trebuie să o îndeplinească pentru a putea accesa fonduri.

„Există două decizii ale Curții Constituționale. Se spune foarte clar de această egalizare, de a da șansa și femeilor să iasă la aceeași vârstă de pensionare ca a bărbaților”, a explicat Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii.

Un român care a cotizat timp de 35 de ani la sistemul de pensii, având un salariu mediu net pe economie, adică de 4.000 de lei, ar urma să aibă o pensie de 1.275 de lei. Această pensie nu ar putea să acopere nici măcar un sfert din coșul minim. De asemenea, estimările arată că viitorii pensionari ies în pierdere, în această variantă.

Vârsta de pensionare se schimbă, cum ne afectează

Odată pensionat, un român se va mai bucura doar de 7 ani în care va primi pensie, doarece în medie speranța la viață în România este de 72 de ani. Mai există un argument vehiculat cu privire la creșterea vârstei de pensionare este scăderea populației active, în raport cu numărul pensionarilor.

Conform estimărilor, sistemul public de pensi va intra în declin începând cu anul 2030. Începând cu acel punct, va începe să iasă la pensie generația născută între 1966 şi 1989, cu alte cuvinte aproximativ trei milioane și jumătate de români. Acest lucru ar putea însemna că șase milioane de angajați ar urma să fie obligați să susțină pensiile pentru opt milioane de bătrâni.

„Pensia va continua să scadă în termen de putere de cumpărare. Ideal ar fi să nu mai contribuie și să-și economisească el acești bani, va fi mult mai bine pentru el dacă alege această posibilitate, din păcate nu poate pentru că sistemul e obligatoriu”, explică Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.

Conform PNRR, românii vor putea opta pentru a se pensiona la vârsta de 70 de ani. Aceștia se vor bucura de mai multe beneficii, însă nu vor mai putea cumula pensia şi salariul, ca acum.

„Să aibă beneficiul salariului pe perioada dintre 65 de ani şi 70 de ani şi după împlinirea vârstei de 70 de ani să aibă aceste puncte procentuale suplimentare”, declara Marce Boloș zilele trecute.

Noua lege a pensiilor din sistemul public va trebui să fie gata cel târziu la sfârşitul anului. Dacă nu ne aliniem ţărilor europene, am putea pierde peste 700 de milioane de euro din PNRR. În Franţa, vârsta de pensionare a crescut de la 62 la 64 de ani. Milioane de oameni protestează faţă de această măsură, scrie observatornews.ro.

Alte articole: Pensiile militare din țările NATO. Cum se calculează și care este vârsta de pensionare

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult