- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se scumpește considerabil un fruct consumat de majoritatea românilor! Impactul climatic, „o amenințare uriașă”

13 Mar, 08:47 • Fundeanu Madalina
Fructul care se va scumpi semnificativ din cauza schimbărilor climatice. Mai exact, este vorba de banane.
Se scumpește considerabil un fruct consumat de majoritatea românilor! Impactul climatic, „o amenințare uriașă”

Cel mai exportat fruct din lume se va scumpi, din cauza schimbărilor climatice, consideră experții. Mai exact, este vorba de banane, pe care majoritatea românilor le consumă regulat, relatează Antena 3 CNN.

Fructul care se va scumpi semnificativ din cauza schimbărilor climatice

Impactul climatic reprezintă „o amenințare uriașă” la adresa aprovizionării cu banane, lucru care va duce la creșterea prețului acestora, după cum a prezentat Pascal Liu, economist senior, unul dintre experții din industrie.

Acesta a fost prezent la Forumul mondial al bananelor, care s-a reunit marți la Roma pentru a aborda provocările cu care se confruntă acest fruct, relatează BBC. Forumul reunește părțile interesate din industrie – comercianți, țări producătoare, exportatori și instituții de cercetare.

Pe lângă toate problemele legate de aprovizionare, aceste fructe sunt deosebit de sensibile la creșterile de temperatură, lucru care ar putea distruge culturile în unele zone, spun experții.

Te-ar mai putea interesa și: Cea mai eficientă metodă de a elimina pesticidele din fructe și legume. Soluția pe care o poți prepara cu ingredientele din bucătărie

bananele, fructele care se vor scumpi radical
bananele, fructele care se vor scumpi radical

Unele magazine din Marea Britanie s-au confruntat recent cu penurie de banane din cauza furtunilor de pe mare, care au întârziat aprovizionarea. Numai Marea Britanie importă în jur de 5 miliarde de banane în fiecare an, iar aproximativ 90% dintre acestea sunt vândute prin intermediul supermarketurilor.

„Lanțul de aprovizionare fluctuează, dar Marea Britanie este de fapt destul de bună la atenuarea acestor tipuri de efecte”, a spus profesorul Dan Bebber de la Universitatea din Exeter pentru BBC News.

„În timp ce proviziile de banane pot face față unor astfel de evenimente meteorologice pe termen scurt, experții sunt îngrijorați de amenințările tot mai mari din cauza unei lumi care se încălzește și de bolile care se răspândesc în urma acesteia” a mai adăugat acesta.

Încălzirea globală atrage și boli ale plantațiilor de bananieri, precum Fusarium Wilt TR4, o infecție fungică, care a ajuns din Australia și Asia în Africa și în America de Sud.

Odată ce o plantație a acestor frute este infectată, aceasta ucide toți bananierii, iar experții spun că este extrem de greu de eliminat.

Vezi mai multe știri: Cerere imensă pentru durian, controversatul fruct exotic cu miros neplăcut, a crescut cu 400%