- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Seceta și scumpirile au scos fermierii în stradă! Protest cu tractoare la Satu Mare

28 Nov, 16:01 • Bumbeneci Diana
Protest inedit cu tractoare la Satu Mare. Fermierii vor să primească sprijin de la Guvern ca să facă față secetei și scumpirilor.
Seceta și scumpirile au scos fermierii în stradă! Protest cu tractoare la Satu Mare

Zeci de fermieri din județul Satu Mare au ieșit în stradă în cursul zilei de azi, cu tot cu tractoarele pe care le au. Cei mai mulți crescători de bovine, spun că din cauza scumpirilor în lanț riscă să pună lacăt pe ferme și cer ajutor Guvernului.

Protest cu tractoare la Satu Mare

Doar în ultima perioadă, mulți dintre acești fermieri au fost nevoiți să vândă din animale, întrucât seceta le-a înjumătățit recolta și nu mai aveau ce să le dea de mâncare. Protestul fermierilor a început încă de la primele ore ale acestei dimineți, în curtea unei cooperative din Botiz, județul Satu Mare. Ulterior, cele peste 70 de utilaje agricole au pornit spre oraș, în semn de protest față de Guvern.

Ai mai putea citi: 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea infrastructurii de irigații. Liviu Zăgan: „Trebuie să gândim pe termen lung, pentru că vorbim de investiții de 6.000-7.000 euro/hectar”

Protest cu tractoare
Protest cu tractoare

„Suntem nemulțumiți de cele întâmplate, de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Nu avem sprijin din partea autorităților! Ce ne-ar ajuta foarte mult ar fi să vină în sprijinul nostru cu ajutorul pe care ni l-au promis. Toată lumea știe că anul acesta a fost un an deficitar pentru partea de zootehnie și pe partea de cultură mare. Nu am avut producție”, a declarat unul dintre fermierii prezenți la protest.

În acest context, agricultorii solicită sprijin mai mult din partea Guvernului, ca să poată depăși situația gravă în care i-au adus seceta și scumpirile. Numai în ultimele luni, mulți dintre ei și-au vândut animalele la abatoare, după ce recolta le-a fost înjumătățită de secetă și nu mai aveau ce să le dea de mâncare.

„Dacă România vrea să rămână fără zootehnie, atunci așa trebuie să continue mai departe. Fără sprijinul statului, noi într-o jumătate de an închidem cel puțin 50% din ferme. Săptămâna trecută, vineri, trebuia să avem din nou o întâlnire la Minister. Nu ne-au mai invitat, nu se mai zice nimic de această subvenție. La secetă noi, cei care suntem în zootehnie, am fost excluși, deci pe partea de pășune, pe partea de fâneață… Noi nu suntem incluși nicăieri!”, a declarat pentru Digi24 un alt protestatar.

Ai mai putea citi și: Președintele Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege! Sunt vizați românii pasionați de jocuri de noroc

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult