- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șeful ANPC ia o decizie radicală. Aparatele care măsoară nitriții și nitrații din fructe și legume vor fi scoase de pe piață. Horia Constantinescu: „Au născut controverse şi panică”

06 Jul, 21:29 • Lupu Alexandra
ANPC retrage de pe piață aparatele care măsoară nitriții și nitrații din fructe și legume. Horia Constantinescu a făcut anunțul.
Șeful ANPC ia o decizie radicală. Aparatele care măsoară nitriții și nitrații din fructe și legume vor fi scoase de pe piață. Horia Constantinescu: „Au născut controverse şi panică”

ANPC a informat că va dispune retragerea de pe piață a aparatelor care analizează nivelul de nitrați și nitriți din fructe și legume. Horia Constantinescu precizează că aparatele respective nu au acreditare și nu au fost făcute teste care să susțină caracteristicile acestora, informează ziare.com.

Horia Constantinescu ia o decizie radicală

Horia Constantinescu a informat că va dispune retragerea de pe piață a aparatelor care analizează nivelul de nitrați și nitriți din fructe și legume. Șeful ANPC explică că aparatele respective nu au acreditare. Până acum, două dispozitive au fost găsite pe piață, iar unul era fabricat în Rusia, iar celălalt în China.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Dezastrul găsit de ANPC după un control făcut la centrele de bătrâni din Ilfov. Unul dintre centre a fost închis definitiv

Horia Constantinescu afirmă că aparatele care măsoară nivelul de nitrați și nitriți din fructe și legume au născut controverse și panică în rândul cetățenilor. El menționează că, dacă ar fi fost autorizate, ar fi fost incluse în dotarea instituțiilor.

„Am dispus o acţiune de control cu privire la aparatele ce se pretind a putea constata prezenţa şi cantitatea nitraţilor, nitriților şi a altor substanţe de acelaşi gen în legume şi fructe. Acestea nu au niciun fel de acreditare şi nici nu răspund niciunei exigenţe de calibrare.

Cele identificate pe piaţă până la acest moment sunt unul fabricat în Rusia şi celălalt în China, iar răspunsul distribuitorilor la întrebarea adresată dacă au sau nu vreo variantă de testare acreditată răspunsul a fost unanim nu.

Vom dispune retragerea de pe piaţă a acestor jucării care au născut controverse şi panică în rândul populaţiei. Dacă ar fi fost acreditate, omologate, testate şi calibrate pentru aceste analize, cu siguranţă fiecare dintre autorităţi, inclusiv a noastră, ar fi avut în dotare din dorinţa de a proteja cetăţenii”, spune șeful ANPC.

Horia Constantinescu
Horia Constantinescu

Horia Constantinescu a precizat că nu există o acreditare a acestui aparat, vândut de Multilab SRL. Șeful ANPC spune că se încalcă prevederile Legii 363/2007, art. 6 (1) lit. b și se sancționează cu 20.000 de lei.

„În legătura cu aparatul Ecotester Soeks, s-a constatat ca acesta «este conceput pentru analiza expresă a fructelor, legumelor şi cărnii proaspete pentru nitriţi şi pentru evaluarea nivelului de radioactivitate a produselor şi detectarea obiectelor, alimentelor sau materialelor de construcţie contaminate cu elemente radioactive», deci «bun la toate».

În condiţiile în care nu există nicio acreditare a vânzătorului, a aparatului, nu există nicio analiză de laborator din care să rezulte caracteristicile acestuia, nu există nicio etalonare legală în sensul celor specificate, nu există teste efectuate pentru a susţine legal caracteristicile lui se poate concluziona că operatorul economic practică o acţiune înşelătoare prin vânzarea lui.

Astfel se încalcă prevederile L363/2007, art.6 (1), lit.b şi se sancţionează cu 20.000 lei. S-a dispus măsura de încetare de punere pe piaţă a produsului”, spune el.

Citește și despre următorul subiect: Inspectorii ANPC nu mai au voie să filmeze în timpul controalelor. Decizie oficială! Ce se va întâmpla cu înregistrările făcute