- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dezastrul găsit de ANPC după un control făcut la centrele de bătrâni din Ilfov. Unul dintre centre a fost închis definitiv

06 Jul, 20:46 • Lupu Alexandra
ANPC a verificat centrele pentru persoanele vulnerabile din județul Ilfov, unde beneficiarii erau supuși unor tratamente inumane și degradante. Comisarii au găsit mai multe nereguli. Unul dintre centre a fost închis definitiv.
Dezastrul găsit de ANPC după un control făcut la centrele de bătrâni din Ilfov. Unul dintre centre a fost închis definitiv

ANPC se implică în scandalul azilelor! Comisarii au verificat centrele pentru persoanele vulnerabile din județul Ilfov, unde beneficiarii erau supuși unor tratamente inumane și degradante, informează stiripesurse.ro.

ANPC se implică în scandalul azilelor

Comisarii au găsit mai multe nereguli, precum produse expirate, insecte vii în spațiile de cazare, saltele și perne pătate și nu numai. Inspectorii au dat amenzi în valoare totală de 47.000 de lei.

Cele trei unităţi au fost: Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, Centrul Rezidenţial de Îngrijire şi Asistenţă Persoane Dependente „Casa Cora” şi Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi „Armonia”, din judeţul Ilfov. În urma extinderii controlului, inspectorii au verificat și furnizorul de catering, Mititei La Tomiţă SRL, cu sediul în Bucureşti.

Te-ar putea interesa și: Casa de Pensii calcă în picioare noua lege care a intrat în vigoare! Seniorii sunt păcăliți pe față de către funcționarii publici

„În urma abaterilor deosebit de grave, de la legislaţie, constatate în timpul descinderii, aduse la cunoştinţă de informările instituţiilor de control şi imaginile apărute în spaţiul public referitoare la situaţia dezastruoasă întâlnită în teren, premierul României, Marcel Ciolacu, a dispus constituirea, de îndată, a unor grupuri de lucru din care să facă parte principalele instituţii cu atribuţii de control, care să acţioneze la nivelul fiecărui judeţ, pentru a verifica modul în care se desfăşoară activitatea în fiecare centru de îngrijire a vârstnicilor sau persoanelor cu dizabilităţi, din ţara noastră. Totodată, prim-ministrul României a cerut informarea sa, în timp real, după fiecare acţiune de verificare desfăşurată, la nivelul întregii ţări”, se arată în comunicat.

ANPC
ANPC

Inspectorii au aplicat amenzi în valoare totală de 47.000 de lei și au dispus oprirea temporară a prestării de servicii pentru operatorii economici controlați până la remedierea deficiențelor. În aceeași ordine de idei, a fost propusă închiderea definitivă a Centrului Casa Armonia.

În urma verificărilor, comisarii au găsit mai multe deficiențe: prezenţa insectelor vii în spaţiile de cazare; folosirea unui mobilier murdar cu sertare neigienizate; folosirea unor lenjerii cu grad avansat de uzură şi a unor saltele şi perne pătate, cu urme de pete de sânge şi insecte; folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu urme de rugină, printre multe altele. ANPC a menţionat că verificările sunt încă în curs.

Citește și: Atenție, seniori! Ce trebuie să știți când primiți pensia pe card? Banca va reține o parte din sumă