- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șeful ANPC pune gaz pe foc în timpul negocierilor despre pentru o nouă plafonare a prețului la alimente în 2024. Horia Constantinescu, îi amenință pe comercianți că le „stinge lumina”

23 Jan, 22:53 • Adrian Popovici
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, îi amenință pe comercianți că le „stinge lumina”. Declarațiile acestuia vin într-un context în care Guvernul și marile lanțuri de magazine negociază modalitățile de continuare a măsurii de plafonare a prețului la alimente.
Șeful ANPC pune gaz pe foc în timpul negocierilor despre pentru o nouă plafonare a prețului la alimente în 2024. Horia Constantinescu, îi amenință pe comercianți că le „stinge lumina”

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, îi amenință pe comercianți că le „stinge lumina”. Declarațiile acestuia vin într-un context în care Guvernul și marile lanțuri de magazine negociază modalitățile de continuare a măsurii de plafonare a prețului la alimente. Declarațiile sunt considerate periculoase de anumite voci din spațiul și asta din cauza autorității pe care ANPC o are asupra supermarketurilor și magazinelor, transmite Economedia.

În ultima perioadă, liderii din coaliția de guvernare au vorbit despre faptul că vor să limitarea adaosului comercial la produsele alimentare de bază, măsură care ar urma să expire la sfârșitul acestei luni, pe 31 ianuarie. În octombrie, a fost decisă o nouă plafonare a prețului la alimente.

Astfel, România a ajuns în situația în care Guvernul vrea o nouă plafonare a prețului la alimente, asta în timp ce lanțurile de supermarketuri cer anularea măsurii, susținând că în acest fel sunt puse în pericol profiturile lor și principiile economiei de piață.

Premierul și ministrul Agriculturii Florin Barbu au declarat săptămâna trecută, înainte de întâlnirea cu lanțurile de magazine și procesatorii, că își doresc  o nouă plafonare a prețului la alimente. Într-o intervenție televizată, Marcel Ciolacu a explicat că plafonarea preţurilor va fi menţinută până când va fi găsit un acord cu producătorii şi cu distribuitorii, în aşa fel încât să nu mai fie nevoie ca statul să intervină cu un nou act normativ.

„A scăzut nivelul de trai. Avem datoria de a creşte nivelul de trai la oameni şi de a readuce echilibru în societate. Acest lucru este prioritar pentru Guvernul României, prin dialog vom găsi, sunt convins, cele mai bune soluţii şi în ceea ce priveşte preţurile. Nu voi mai accepta creşteri de preţuri anormale şi care nu au niciun fundament”, a spus premierul despre o nouă plafonare a prețului la alimente.

Un lanț de supermarketuri introduce programul de lucru de zile pe săptămână

Citește și: Cât de eficientă a fost plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază? Economiștii atrag atenția asupra strategiilor folosite de comercianți pentru a evita măsura

Declarațiile șefului ANPC pun gaz pe foc în negocierile pentru o nouă plafonare a prețului la alimente

În tot acest context, după ce autoritățile au început negocierile cu producătorii și comercianții pentru o nouă plafonare a prețului la alimente , Horia Constantinescu, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj în care amenința că va „stinge lumina” unor magazine, mesajul său fiind adresat și către retailerul Mega Image, spunând că „vom opri acțiunea când nu va mai fi nevoie să sortați dumneavoastră legumele și fructele sau să suportați lipsa de igienă!”.

Patru zile mai târziu, șeful ANPC a revenit cu un alt mesaj pe pagina sa de Facebook, menționând că în data de luni, 22 ianuarie, a avut o discuție cu reprezentanții marilor retaileri. În cadrul acestei întâlniri, a încercat să afle dacă există o intenție deliberată de a nu furniza legume și fructe de calitate, și a investigat motivele pentru care magazinele nu își mențin standardele de ordine și curățenie

Te-ar putea interesa și: Plafonarea prețurilor la alimente se poate prelungi și în 2024! Ministrul Agriculturii a explicat întreaga situație