- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Plafonarea prețurilor la alimente se poate prelungi și în 2024! Ministrul Agriculturii a explicat întreaga situație

11 Dec, 16:33 • Fundeanu Madalina
Plafonarea prețurilor la alimente va fi prelungită și în 2024. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a discutat despre plafonarea adaosului comercial la alimente, care trebuie să continue pentru că a produs efecte vizibile.
Plafonarea prețurilor la alimente se poate prelungi și în 2024! Ministrul Agriculturii a explicat întreaga situație

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a oferit noi declarații, într-un interviu pentru Profit.ro, despre plafonarea adaosului comercial la alimente, care trebuie să continue, argumentând că s-a văzut foarte clar că ordonanţa pe această temă, care se aplică până la 31 ianuarie 2024, a produs efecte.

Plafonarea prețurilor la alimente va fi prelungită și anul viitor

Când a fost întrebat ce se va întâmpla cu plafonarea adaosului comercial la alimente, având în vedere că Ordonanţa de urgenţă privind plafonarea adaosului comercial la 21 de categorii de alimente este în vigoare până pe 31 ianuarie, ministrul a răspuns:

„O să avem o discuţie şi cu retailerii, şi cu procesatorii. S-a văzut foarte clar că această ordonanţă a produs efecte. Spun acest lucru pentru că în 2022, la 30 noiembrie, preţul alimentelor era cu plus 28%. În anul 2023, în care avem ordonanţă în vigoare şi act juridic, preţul alimentelor a scăzut cu 5%”.

Ministrul Agriculturii a mai explicat că „indicele preţului de consum, pe alimente, în anul 2022, toate erau cu plus – 15, 18, 20, 24, 34%”.

„Toate alimentele în anul 2023, pe această ordonanţă cu plafonarea adaosului comercial, toate sunt cu minus – 10, 15%, respectiv -6, -7% la categoriile respective de produse”, a declarat ministrul pentru sursa citată.

Te-ar putea interesa și: Se fac noi concedieri la această mare companie. 1.500 de angajați vor rămâne fără loc de muncă până în 2025

Plafonarea prețurilor la alimente
Plafonarea prețurilor la alimente

Cât despre oportunitatea continuării aplicării OUG, ministrul afirmă:

„Sigur că trebuie să continue, pentru că, în ordonanţa pe care noi am prelungit-o până la 31 ianuarie, tot ceea ce intră din import şi nu intră în faza de procesare are adaos comercial de 5%. Lucrul acesta l-am făcut pentru ca procesatorii români să fie în concurenţă cu preţurile de dumping care vin din import”.

În același interviu, ministrul Agriculturii a mai fost întrebat și despre situația producției de cereale anul acesta.

„Am avut producții satisfăcătoare, pentru că datele sunt foarte clare: până la luna noiembrie, fermierii românii au exportat aproape 10 milioane de tone numai de grâu. La porumb încă nu este centralizat. În momentul de față, discutând de cantitățile de cereale care sunt produse în an, trebuie să ținem cont și de suprafața pe care a fost cultivate.”

De asemenea, Florin Barbu a asigurat că anul viitor nu ne vom confrunta cu o creștere a prețului pâinii:

„Prețul grâului în momentul de față este unul nu e satisfăcător pentru fermieri, dar, fiind transformat în făină și apoi în panificație, în pâine, eu cred că pentru consumatori este un preț satisfăcător. Pentru fermieri nu este, de aceea venim cu forme de sprijin, astfel încât să le acoperim pierderile de producție.”

Citește și: Care este bugetul familiei pentru cadourile de sărbători și ce-și doresc copiii de Crăciun. Ce poți face cu 195 de lei?