- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șeful Trezoreriei, anunț pentru românii din diaspora. Se pregătește o aplicație care va oferi acces facil la achiziția de titluri de stat

09 Apr, 12:21 • Fundeanu Madalina
Aplicația care va permite românilor din diaspora să investească în titluri de stat. Ștefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului, a făcut marele anunț pentru investitorii din afara țării.
Șeful Trezoreriei, anunț pentru românii din diaspora. Se pregătește o aplicație care va oferi acces facil la achiziția de titluri de stat

Ministerul Finanțelor lucrează la o aplicație care să ofere diasporei românești acces mai ușor la achiziția de titluri de stat, după cum a anunțat Ștefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului, în cadrul unui eveniment organizat de Profit.ro.

Aplicația care va permite românilor din diaspora să investească în titluri de stat

O astfel de aplicație va permite românilor din afara țării să investească în titluri de stat emise de către guvernul României. Ministerul Finanțelor are în prezent programe de investiții pentru populație, Fidelis și Tezaur, care se adresează în principal investitorilor din țară.

Potrivit informațiilor obținute de sursa citată, aplicația în cauză va extinde programul Tezaur pentru a permite plata cu cardul și achiziția fără condiționare de rezidență și CNP, ceea ce va permite și achiziții ale românilor din diaspora. Aplicația ar trebui să fie gata în acest an.

„Sunt țări care adresează segmentul de retail agresiv. În Ungaria este țintă cât din economiile populației să fie în titluri de stat. Noi am avut o abordare mai soft”, a spus Nanu.

Potrivit acestuia, dispora românească are un potențial ridicat ca finanțator al datoriei statului.

„Noi, în modul în care vindem acum titluri online, nu creăm confort diasporei pentru a cumpăra titlurile, pentru că nu avem încă modalitatea de cumpărare online. Aici vrem să ne focusăm în perioada următoare și avem un proiect pe care l-am început, să dezvoltăm o astfel de aplicație.

Oricine, dacă te duci în Dubai și vrei să cumperi de pe plajă, vei putea să cumperi de pe plajă. Sau dacă lucrezi din Italia, vei putea să cumperi din Italia fără să mai vii în țară”, a declarat șeful Trezoreriei.

Citește și: Salariații români ar putea să investească în titluri de stat emise de SUA, Australia și alte state OCDE, prin fondurile de pensii private

titluri de stat
titluri de stat

La momentul actual, programul Fidelis oferă la vânzare titluri de stat populației prin intermediul Bursei de Valori București, iar programul Tezaur dă posibilitatea achiziției de titluri prin intermediul unităților Trezoreriei și celor ale Poștei Române.

Pentru Tezaur a fost lansată la începutul lui 2022 o componentă de subscriere online, dar aceasta este greoaie și nu este accesibilă investitorilor din afara țării, fiind condiționată inclusiv de rezidență.

Potrivit sursei, Guvernul a împrumutat anul trecut direct de la populație suma de 21,6 miliarde lei, ceea ce a reprezentat un nou record.

Ministerul Finanțelor se împrumută de la populație prin intermediul a două programe, Tezaur (subscriere online, prin Trezorerie și Poștă) și Fidelis (prin bănci partenere, titlurile sunt listate la Bursa de Valori București). Guvernul a împrumutat anul trecut de la bănci, investitori mari, instituții internaționale și populație ușor peste 200 de miliarde de lei.

În vreme ce în 2022, Tezaur a înregistrat o creștere fantastică, de peste două ori, a sumelor subscrise de către populație, anul trecut Fidelis a înregistrat un avans de peste 50% și a sprijinit o creștere de 18,3% a sumei totale atrase de stat direct de la cetățeni.

La nivelul Tezaur, 2023 a adus o stagnare față de anul precedent, 12,18 miliarde lei comparativ cu 12,15 miliarde lei și 286.873 subscrieri față de 283.153 subscrieri, iar Fidelis a consemnat o creștere substanțială a sumei subscrise, 9,38 miliarde lei, de la 6,09 miliarde lei în 2022, în timp ce subscrerile au ajuns la 68.863, de la 47.707 în 2022.

Finanțele promovează în mod constant programele de împrumut de la populație, Tezaur și Fidelis, segment pe care vede potențial de creștere și stabilitate mai ridicată la turbulențele financiare.

Vânzarea de titluri de stat către populație a fost oprită din 2005 până în 2015. Astfel că, în iunie 2015, a fost inițiat Programul Fidelis, prima emisiune destinată populației. Prin programul Fidelis au fost vândute titluri de stat în 2015 și 2016.

În 2018 a fost lansat programul Tezaur, care se desfășoară anual, cu perioade de subscriere în fiecare lună, dar prin Trezorerie și Poștă. Tezaur a fost întrerupt aproximativ jumătate de an în 2020, în contextul restricțiilor determinate de epidemia de coronavirus. De la jumătatea lui 2020, Fidelis se desfășoară trimestrial.

Vezi și: Aurul a atins luni un nou maxim istoric, uncia a crescut la 2.353 de dolari