- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Senatul a decis! Un aliment controversat a fost interzis în România. Ce amenzi riscă cei care încalcă legea

18 Oct, 10:55 • Cornel Ghimeșan
Un aliment care a stârnit controverse la nivel mondial a fost interzis în România înainte ca cetățenii să apuce să îl testeze. Parlamentarii români au luat această decizie pentru ai proteja pe cetățeni de posibilele pericole la care vor fi expuși de alimentul care se comercializează deja în mai multe state din lume.
Senatul a decis! Un aliment controversat a fost interzis în România. Ce amenzi riscă cei care încalcă legea

Un aliment controversat a fost interzis în România. Senatorii din comisia de agricultură au modificat o lege prin care interzic carnea artificială în România.

Citește și Vești bune pentru procesatorii de alimente. Ce trebuie să faci pentru a accesa ajutor nerambursabil în valoare de 57 de milioane de euro

Un aliment controversat a fost interzis în România

Decizia senatorilor români vine la scurt timp, după ce și alte state din lume au interzis comercializarea acesteia.

În aceste momente, singurele laboratoare care produc alimente din celule de la animale există doar în Statele Unite ale Americii, Canada și Singapore.

Președintele comisiei de agricultură din Senat, George Scarlat, speră ca în România să nu existe astfel de produse dăunătoare și susține că își dorește o agricultură tradițională.

Suntem hărăziți de bunul Dumnezeu să avem încă o agricultură spre tradițional, să avem ce produce. Românii cresc porci pe bătătură, mănâncă cârnați”, a declarat George Scarlat, potrivit Pro TV.

Vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a avut și el un cuvânt de spus în ceea ce privește noua lege adoptată.

„Cred că e momentul să vedem în galantare carne făcută în laborator”, a spus reprezentantul ANSVSA.

În ultimii ani, mai multe companii din Olanda și Germania au făcut studii avansate pentru a produce carne în laborator. Principalul argument al celor care au inventat acest tip de carne este că poluează mai puțin, așa că vestea interzicerii lui nu a fost bine primită de toată lumea.

Legea propusă de senatorii români prevede printre altele că toate tipurile de carne, inclusiv pentru mezeluri, producătorii sunt obligați să afișeze pe etichetă țara de proveniență pentru a evita ca oamenii să fie păcăliți. Parlamentarii susțin că mulți comercianți încearcă să păcălească cetățenii cu faptul că produsele sunt românești, iar unele dintre ele nici măcar nu sunt 100% făcute din carne.

„Instituții ale statului care spun că orice produs care se ingurgitează și nu-ți produce moartea subită e aliment. Era la modă vita argentiniană și chiar dacă aveam un antricot de la o văcuță autohtonă, o vindeam ca vită Argentiniană. Doar aia se căuta”, a spus George Scarlat, președintele comisei de agricultură din Senat.

Cei care nu respectă această lege ar putea fi amendați cu sume începând de la 20.000 de lei. Momentan, este așteptat votul în plenul celor două camere.

Citește și Guvernul ieftinește alimentele înainte de sărbători. S-a decis oficial că plafonarea adaosului comercial va fi prelungită cu 3 luni

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult