- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sfântul Andrei. Românii vor avea mai multe zile libere la finele lui 2022

22 Sep, 16:00 • Bumbeneci Diana
Românii vor avea parte de o nouă minivacanță. Statul va acorda mai multe zile libere, cu ocazia Sfântului Andrei și Zilei Naționale a României.
Sfântul Andrei. Românii vor avea mai multe zile libere la finele lui 2022

Sfântul Andrei aduce românilor o nouă zi liberă. Angajații vor avea parte la finalul lunii noiembrie  de o mică vacanță, având în vedere că sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României sunt incluse pe lista liberelor legale. Iată în ce zile pică cele două sărbători în acest an.

Sfântul Andrei 2022. Românii vor avea parte de mai multe zile libere

Pentru că la doar o zi distanță pică 1 Decembrie, Ziua Națională a României, angajații beneficiază  de o minivacanță. Iată în ce zi din săptămână pică Sfântul Andrei în 2022 și de câte zile libere se vor bucura românii.

Ei bine, românii se vor putea bucura de cinci zile la finalul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, având în vedere că 1 Decembrie, Ziua Națională a României, pică joi, iar la doar o zi distanță sunt cele 2 zile libere de weekend.

Așadar, pentru angajații din sectorul public, Guvernul a decis ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie zi liberă, decizia fiind luată pentru a face punte între cele două zile libere legale și weekend. De o nouă zi liberă se vor bucura salariații din instituţiile şi autorităţile publice. Hotărârea a fost luată încă de la începutul anului, iar angajatorii au avut timp să le transmită angajaților, iar aceștia să își poată planifica activitățile.

Mai poți citi: Moșii de toamnă 2022. Când pică această sărbătoare și ce tradiții și obiceiuri se respectă la români

Sfântul Andrei. Românii vor avea mai multe zile libere la finele lui 2022
Sfântul Andrei. Românii vor avea mai multe zile libere la finele lui 2022

În cazul angajaților de la stat, decizia de a declara și ziua de 2 decembrie 2022 zi liberă va aparține fiecărui angajator în parte. Dacă ziua nu va fi stabilită liberă, angajații se vor întoarce la locul de muncă.

De altfel, așa cum este prevăzut în România, în domeniile în care activitatea nu poate fi întreruptă, angajații nu vor putea beneficia de aceste zile libere. Cu toate acestea însă, angajatorul trebuie să ofere angajatului liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau un spor la salariul de bază de minimum 100% din  salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Pentru anul 2022 au mai rămas doar 4 zile libere, una dintre ele în luna noiembrie, iar ultimele 3 în luna decembrie. Mai exact, românii vor fi liberi pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, dar și în prima și a doua zi de Crăciun, pe 25 și 26 decembrie. Dintre acestea, doar ziua de 25 decembrie pică în weekend.

Mai poți citi și: Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie. Ce bani vor primi românii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult