- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sfântul Gheorghe 2023. Când pică sărbătoarea. Rugăciunea grabnic ajutătoare către marele Sfânt

18 Mar, 10:05 • Bumbeneci Diana
Ziua în care este celebrat Sfântul Gheorghe este una dintre cele mai mari sărbători din an. Evenimentul religios are loc pe data de 23 aprilie.
Sfântul Gheorghe 2023. Când pică sărbătoarea. Rugăciunea grabnic ajutătoare către marele Sfânt

Sfântul Gheorghe 2023, unul dintre cei mai iubiți apărători ai creștinismului, viteaz conducător de oști, care și-a păstrat credința în Dumnezeu cu prețul vieții sale, este sărbătorit în calendarul ortodox în fiecare an la data de 23 aprilie.
Anul trecut, deoarece ziua lui de prăznuire a picat în Sâmbăta Mare, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost serbat pe data de 25 aprilie.

Zi de mare sărbătoare de Sfântul Gheorghe

Sărbătoarea în care este celebrat Sfântul Gheorghe este marcată în calendarul creștin cu cruce roșie. Din cei peste 900.000 de români care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe peste 700.000 sunt bărbați și peste 180.000 femei.

Din numărul total al femeilor, peste 130.00 poartă numele de Georgeta, alte peste 33.000 – Gheorghița sau Ghiorghița și peste 14.000 – Geta. Alte peste 500 femei poartă numele de Ghița.

În cazul bărbaților, numele Gheorghe, Ghiorghe se regăsește în peste 550.000 dintre cazuri, George – peste 140.000, Gheorghiță, Ghiorghiță – peste 24.00, iar peste 4.800 de români poartă numele Ghiță.

Citește și: Meteo Paște 2023. ANM anunță cum va fi vremea până pe 16 aprilie. De ce temperaturi ne vom bucura de Înviere

Sfântul Gheorghe
Sfântul Gheorghe

Rugăciune Către Sfântul Gheorghe, Purtătorul de biruință

Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, ai viețuit după vrednicia numelui tău. Ai luat pe umerii tăi Crucea lui Hristos și ai lucrat pământul cel înțelenit de înșelarea diavolească. Ai stat în slavă înaintea scaunului Celui Ce le stăpânește pe toate. Fă-te acum mijlocitor al nevoilor noastre! Îngrădește-ne pe noi, nevrednicii, cu rugăciunile tale.

Fii izbăvitor al celor robiți de păcate, ocrotitor al săracilor, doctor al bolnavilor. Fii îndrumător al celor rătăciți în întunericul acestei lumi. Izbăvește-ne, ca un milostiv, din toată nevoia. Și alungă tulburarea păcatelor și a primejdiilor de multe feluri. Și ne învrednicește pentru rugăciunile tale, să fim și noi buni cultivatori ai pământului vieții noastre!

Sfinte Gheorghe, cu inima ta mereu atentă față de alții, cu sufletul tău treaz, tu veneai în ajutorul sufletelor aflate în strâmtorare. Vezi, Sfinte Gheorghe, cum drumul meu este aspru, greu, uneori dureros. Susține-mi curajul împotriva descurajării care mă pândește. Să se deschidă ochii spre Lumina. Pentru că eu să pot întrezări Iubirea nemărginită a Tatălui meu care mă așteaptă și pe care sa-l iubesc.

Creștinii ortodocși pe rit vechi sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie. Tradiții și obiceiuri
Creștinii ortodocși pe rit vechi sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie. Tradiții și obiceiuri
Sfinte Gheorghe, fără teamă de chinuri și de moarte în fata puterilor acestei lumi, tu ai lăudat măreția Dumnezeului creștinilor și ai distrus idolii. Și astăzi, ni se propun mai degrabă idoli spre slujire în loc să-l slăvi pe adevăratul Dumnezeu. Ajuta-ne să rezistam atracției acestor false divinități pentru a ne încredința și dărui Tatălui nostru și Mântuitorului nostru, Hristos. Amin”.

Citește și: Va fi mai scumpă carnea de miel pentru drobul de Paște? Petre Daea: „Sper să se valorifice toți”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult