- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sindicaliștii declară război Guvernului! Se cere majorarea bugetului alocat educației, până la 6% din PIB

09 Dec, 17:38 • Bumbeneci Diana
Federaţia Sindicatelor din Educaţie cere Guvernului să recalculeze bugetul pentru 2023! Bugetul pentru educație trebuie să ajungă la 6% din PIB, conform sindicaliștilor.
Sindicaliștii declară război Guvernului! Se cere majorarea bugetului alocat educației, până la 6% din PIB

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” vrea schimbări din partea Guvernului! Sindicatul solicită parlamentarilor să majoreze bugetul alocat învăţământului, conform articolului din Legea Educaţiei, care prevede alocarea a 6% din PIB pentru şcoala românească, conform Agerpres.

Sindicatele cer majorarea bugetului alocat educației, până la 6% din PIB

„Aveţi posibilitatea, în zilele următoare, să majoraţi în Parlament bugetul alocat învăţământului, să respectaţi articolul din Legea Educaţiei care prevede alocarea a 6% din PIB pentru şcoala românească. Numai prin educaţie avem şansa de a da tuturor copiilor noştri şi României un viitor mai bun în Europa şi în Uniunea Europeană”, susţine preşedintele federaţiei sindicale, Marius Ovidiu Nistor, într-o scrisoare deschisă transmisă Parlamentului României.

Acesta a făcut o comparaţie între importanţa intrării României în spaţiul Schengen pentru Europa şi importanţa sistemului educaţional pentru România.

Citește și: România ar putea fi votată separat de Bulgaria, în viitoarea ședință dedicată aderării la Schengen. Ciucă: „Vom continua toate demersurile”

Sindicatele cer un buget mai mare pentru educație
Sindicatele cer un buget mai mare pentru educație

România a pierdut ieri o şansă bună de a fi inclusă în Schengen. Şi asta nu pentru că nu ar fi meritat sau pentru că nu şi-ar fi îndeplinit sarcinile primite de la Uniunea Europeană. România nu a fost primită în Schengen pentru că unii politicieni europeni nu ne doresc acolo. Aşa cum Europa ne ţine în anticamera Schengen din 2011, la fel Guvernele României şi parlamentarii români amână aplicarea, tot din 2011, a articolului din Legea Educaţiei potrivit căruia învăţământul trebuie să primească 6% din PIB.

Tot la fel se întâmplă şi cu salarizarea angajaţilor din învăţământ. Nu o dată ni s-au promis şi chiar s-au votat drepturi şi creşteri salariale care au fost ulterior prorogate sau anulate. Doamnelor şi domnilor politicieni, nu mai acuzaţi Austria şi politicienii de la Viena pentru poziţia avută. Nu au făcut decât să vă copieze, să plagieze propria dumneavoastră politică de amânare repetată şi nejustificată a luării unor decizii favorabile pentru viitorul nostru ca naţiune”, susţine Nistor, într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

După cum consideră acesta, neimplicarea în sistemul educaţional din ultimii 33 de ani a transformat România într-o ţară „exportatoare de forţă de muncă ieftină”, de români şi românce care, alegând să fugă de lipsa banilor, au plecat să le culeagă legumele şi fructele europenilor, să fie badante, să facă tot ceea ce pentru „europenii de lux” este sub demnitatea lor.

„Noi, cei din Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’, vă cerem să respectaţi legea! Arătaţi că vă pasă! Arătaţi că nu mai vreţi să fim doar ‘necalificaţii’ Europei!”, a mai spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor.

Citește și: Ministrul austriac de Interne, interviu istoric. Care este adevăratul motiv pentru care Austria a refuzat aderarea României la Schengen: „Și eu sunt supărat”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult