- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ȘOC! Primarii se iau la întrecere cu salariul președintelui Klaus Iohannis. Primarul sectorului 2 întrece limitele

18 Jul, 10:13 • Constantin Cristina
Primarii au ajuns să aibă venituri mai mari decât cele ale lui Klaus Iohannis. Ce se întâmplă la primăria din sectorul 2.
ȘOC! Primarii se iau la întrecere cu salariul președintelui Klaus Iohannis. Primarul sectorului 2 întrece limitele

Primarii din România au ajuns să aibă salarii mai mari decât cel al președintelui Klaus Iohannis. În această situați se află Radu Mihaiu, care are un venit colosal, potrivit documentelor Bugetul.ro.

Citește și: Funcționarii publici au intrat în grevă! Angajații din mai multe prefecturi din România nu sunt mulțumiți de veniturile câștigate: „Am ajuns să avem salarizarea cea mai proastă”

ȘOC! Primarii se iau la întrecere cu salariul președintelui Klaus Iohannis. Primarul sectorului 2 întrece limitele

Potrivit verificărilor realizate de sursa citată, în luna martie, președintele țării a încasat un salariu brut de 24.960 lei, salariul net fiind de 14.602 lei. Tot în aceeași lună, Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 a primit un salariu mai mare decât cel al președintelui, mai exact de 28.080 lei, iar în documente se arată că salariul net este de 16.427 lei, tot mai mare decât salariul lui Iohannis.

„Cuantumul indemnizațiilor lunare pentru funcțiile de viceprimar și respectiv primar includ și majorarea cu până la 50% ca urmare a implementării proiectelor finanţate din fornduri europene nerambursabile, în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare”, a explicat Primăria Sectorului 2.

salariu primari VS președinte
salariu primari VS președinte

Aceste majorări salariale vin pe fondul unor sporuri de 50% din salariu și le primesc primarii și viceprimarii, președinții, vicepreședinții, care gestionează proiecte europene.

În luna martie a acestui an, Guvernul României a adoptat REGULAMENTUL-CADRU privind criteriile pe baza cărora se stabilește procentul de majorare salarială pentru persoanele prevăzute la art. 16 alin. (1) și (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și condițiile de înființare a posturilor în afara organigramei în cadrul instituțiilor și/sau autorităților publice care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau prin Mecanismul de redresare și reziliență.

salariu primari VS președinte
salariu primari VS președinte

Astfel, potrivit Art. 6 din regulamentul citat, „indemnizațiile lunare ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene și primarilor și viceprimarilor unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și prin Mecanismul de redresare și reziliență se majorează cu până la 50% în funcție de numărul, tipul și valoarea proiectelor aflate în implementare pentru care unitățile administrativ-teritoriale au calitatea de beneficiar, conform anexei care face parte din prezentul regulament-cadru”.

Înainte de această regulă, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții care se ocupau de proiecte, primeau doar 25% din salariu.

Alte articole: Schimbări radicale la pensiile speciale! S-a confirmat ce venituri vor fi recalculate și în ce situație se recalculează vârsta de pensionare