- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări radicale la pensiile speciale! S-a confirmat ce venituri vor fi recalculate și în ce situație se recalculează vârsta de pensionare

20 Dec, 14:45 • Bumbeneci Diana
Ministerul Muncii a finalizat proiectul de lege care prevede reforma pensiilor speciale și de serviciu. Mai multe schimbări vor fi implementate pe viitor.
Schimbări radicale la pensiile speciale! S-a confirmat ce venituri vor fi recalculate și în ce situație se recalculează vârsta de pensionare

Ministerul Muncii a finalizat proiectul de lege care prevede reforma pensiilor speciale și de serviciu. Proiectul de lege este construit mai multe principii, potrivit unor surse guvernamentale citate de știripesurse.

Schimbări majore în reforma pensiilor speciale

Noua formă a legii mizează pe faptul că nicio pensie specială nu va mai putea depăși media veniturilor din 12 luni consecutive de activitate. De altfel, pensiile în plată ale magistraților se vor recalcula după principiul enunțat mai sus. Baza de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor nete din 12 luni consecutive de activitate, cu excepția magistraților, potrivit deciziilor CCR.

O altă schimbare face referire la majorarea vechimii în specialitate la minimum 15 ani, iar pentru justiția la minimum 25 de ani, fără perioade asimilate.

Pensii 2023

Ai mai putea citi și: Este oficial! Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat pe anul 2023. Ce bani vor fi alocați pensiilor, salariilor și șomajului

Conform noilor reglementări, crește vârsta de pensionare la 65 de ani pentru magistrați, se reduc cheltuielile totale cu pensiile și indemnizațiile de serviciu, potrivit prevederilor Planul Național de Redresare și Reziliență, iar proiectul respectă prevederile PNRR, dar și cele ale Curții Constituționale a României.

Proiectul face referire la o serie de modificări față de actuala legislație pentru mai multe categorii de pensionari speciali. Este vorba despre magistrați, diplomați, funcționarii parlamentari, personal aeronautic civil, personalul auxiliar din instanțe, angajații Curții de Conturi, precum și militari și polițiști.

Reforma pensiilor speciale a fost cerută de către Banca Mondială, în raportul de audit comunicat Guvernului în urmă cu două luni și a fost promisă de premierul Ciucă la întâlnirea pe care a avut-o cu Ursula von der Leyen la Bruxelles. Modificările legislative legate de pensiile speciale vor fi făcute printr-un proiect de lege elaborat de Guvern și vizează eliminarea posibilității de pensionare la 40 de ani, precum și eliminarea posiblității încasării unei pensii mai mari decât salariul avut în plată de către persoana respectivă.

Ai mai putea citi și: Vor fi românii sprijiniți pentru plata facturilor la energie? Marcel Boloș: „Vrem să-i sprijinim cu adevărat pe cei care au nevoie”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult