- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Petre Daea despre acvacultura din România: „ Din nefericire, în acest domeniu, lucrurile nu sunt în regulă. Trebuie să primească sprijinul cuvenit şi de la alte instituţii ale statului”

08 Dec, 10:30 • Gabriela Andreescu
Programul pentru Acvacultură şi Pescuit 2021-2027 (PAP) este unul extrem de important pentru România, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea. Oficialul român a precizat că acest domeniu beneficiază de o sumă totală de 232 de milioane de euro, din care contribuţia Uniunii Europene reprezintă 162,45 milioane de euro.
Petre Daea despre acvacultura din România:  „ Din nefericire, în acest domeniu, lucrurile nu sunt în regulă. Trebuie să primească sprijinul cuvenit şi de la alte instituţii ale statului”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că domeniul acvaculturii întâmpină o serie de probleme în țara noastră, în ciuda importaței sale, dat fiind faptul că România este o țară cu ieșire la mare. Oficialul român a vorbit despre sumele locate acestui domeniu, dintre care o sumă considerabilă din fonduri europene.

Sectorul de acvacultură se confruntă o serie de turbulențe, consideră ministrul Agriculturii, Petre Daea

Ministrul Agricuturii a vorbit despre sumele alocate domeniului de acvacultură din România. Din totalul de 232 milioane de euro, 70% din sumă este acoperită de fonduri europene

„Este un program extrem de important ştiindu-se că avem acvacultură în România, ştiindu-se că avem ieşire la mare şi că avem un interes în acest domeniu şi acest interes trebuie susţinut de către MADR prin politica în domeniu având sprijinul Autorităţii de Management şi a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Pe acest program avem 232 de milioane de euro, cu două componente, 70% din fonduri europene – 162,4 milioane euro şi 30% din bugetul naţional, respectiv 69,5 milioane de euro”, a spus oficialul de la Ministerul Agriculturii

Petre Daea spune că multe dintre turbulențele din domeniul acvaculturii sunt legate de factori externi, și consideră că acest domeniu trebuie să primească mai mult ajutor de la alte instituții ale statului

„Din nefericire, în acest domeniu, lucrurile nu sunt în regulă dat fiind faptul că avem o serie întreagă de turbulenţe legate de factori externi şi nu de activitatea pur şi simplu din acvacultură. Iar aici, cu siguranţă, energia instituţională trebuie să primească sprijinul cuvenit şi de la alte instituţii ale statului, iar de la Ministerul Mediului am această siguranţă că împreună vom reuşi să facem ceea ce este necesar în domeniu”, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Sectorul de acvacultură se confruntă o serie de turbulențe, consideră ministrul Agriculturii, Petre Daea
Sectorul de acvacultură se confruntă o serie de turbulențe, consideră ministrul Agriculturii, Petre Daea

Citește și: Amazon, Google, Microsoft şi Oracle se vor ocupa de domeniul cloud computing al armatei americane

Implementarea Programului pentru Acvacultură şi Pescuit va contribui la dezvoltarea unui pescuit comercial durabil marin şi în apele interioare, la dezvoltarea unei acvacultură durabile şi competitive, care să folosească eficient resursele disponibile, la organizarea pieţei pescăreşti, inclusiv consolidarea organizaţiilor pescăreşti şi sprijinirea lanţului scurt de comercializare precum şi la dezvoltarea zonelor pescăreşti, punând în valoarea oportunităţile oferite de economia albastră durabilă, informează Agerpres

Potrivit MADR, axa prioritară care beneficiază de cea mai mare alocare financiară, respectiv de 108,4 milioane de euro, este dedicată promovării activităţilor sustenabile de acvacultură, precum şi prelucrării şi comercializării produselor provenite din pescuit şi acvacultură, contribuind astfel la securitatea alimentară în Uniunea Europeană. Următoarea axă prioritară, cu o alocare financiară totală de 55,8 milioane de euro, vizează promovarea pescuitului durabil şi a refacerii şi conservării resurselor biologice acvatice, urmată de axa prioritară dedicată facilitării dezvoltării unei economii albastre durabile în zonele costiere, insulare şi continentale şi favorizarea dezvoltării comunităţilor care practică pescuitul şi acvacultura, care va dispune de o sumă în valoare de 53,9 milioane de euro.

Programul este corelat cu Pactul Verde European, cu Strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030, precum şi cu Strategia de la fermă la consumator şi încurajează rezilienţa, tranziţia verde, tranziţia digitală şi valoarea adăugată în cadrul sectorului de pescuit şi acvacultură.

Programul a primit aprobarea Comisiei Europene în data de 30 noiembrie 2022.

Citește și: Statele membre OMS vor elabora primul acord global privind pandemiile. „Un pas major spre o lume mai sigură”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult