- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Solicitarea copiei după actele emise de statul român, interzisă de la 1 iulie. Ne luăm adio și de la dosarul cu șină

22 Feb, 13:44 • Bumbeneci Diana
Ministrul Digitalizării are vești noi pentru români. Ne luăm adio de la copia după actele emise de statul român, dar și de la dosarul cu șină.
Solicitarea copiei după actele emise de statul român, interzisă de la 1 iulie. Ne luăm adio și de la dosarul cu șină

Fără copii după acte și fără dosare cu șină! Nicio entitate care prestează un serviciu public nu mai are voie din 1 iulie să ceară copii după acte emise de statul român sau dosar cu șină, a declarat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, conform Digi24.

Decizii finale luate legate de copia după acte și dosarul cu șină

Oficialul a mai explicat că din luna mai va fi disponibilă o nouă aplicaţie pentru identitatea digitală.

„Sunt două legi. Legea Tuţă de acum un an şi legea nouă pe 2023, legea mea, împreună cu George Tuţă şi alţi câţiva colegi prin care noi am interzis copiile după acte oficiale. Prima lege le-a interzis doar la nivel central şi, în mod normal, acum agenţii, ministere de nivel naţional, central nu au voie să ceară copii după acte. Legea iniţiată de mine le-a extins la toate nivelurile: nivelul local, nivelul companiilor de utilităţi, universităţi. Orice entitate care prestează un serviciu public, din 1 iulie, că acesta este termenul de implementare, nu are voie să ceară copii după acte emise de statul român, nu are voie să ne trimită la xerox-uri din incintă şi, de asemenea, nu are voie să solicite dosar cu şină sau produse de papetărie”, a explicat Sebastian Burduja la Prima News.

copia după acte și dosar cu șină, interzise
copia după acte și dosar cu șină, interzise

Conform ministrului Digitalizării, în 2026 se ia în calcul Platforma Națională de Interoperabilitate. Prin această platformă se vor asigura informații benefice pentru români, dar și pentru toate instituțiile publice.

Ai mai putea citi: Sorin Grindeanu promite 100 de km de autostradă pe an! „Având atâtea șantiere deschise și atâtea contracte în același timp în execuție, sunt toate premisele”

„În orizontul 2026, în care noi avem de implementat cloudul guvernamental şi Platforma Naţională de Interoperabilitate, prin care toate aceste instituţii vor putea comunica între ele, da, aceste informaţii vor fi la câteva clickuri distanţă, accesibile în baza unor protocoale între aceste instituţii, între o primărie şi Ministerul Afacerilor Interne sau între Registrul Auto Român şi ANAF şi aşa mai departe. Până atunci, sigur că legea noastră se aplică şi cel puţin nu ni se vor mai cere copii după acte. Adică vom prezenta originalele şi funcţionarul din spatele ghişeului va face aceste copii”, a spus ministrul Digitalizării.

Oficialul a mai anunţat că din luna mai va fi disponibilă o nouă aplicaţie pentru identitatea digitală. Se va lua în calcul și utilizarea unei poze de pe cartea de identitate.

„Mai rezolvăm un lucru la nivelul lunii mai, în acest an identitatea digitală. Din luna mai vom avea o aplicaţie nouă eRO-ID care va însemna că vom face o poză la cartea de identitate, ne vom face nouă o poză, vom face un video cu noi şi împrejurimile, să nu fie un deep-fake, să nu fim constrânşi. Un funcţionar de la Autoritatea pentru Digitalizarea României ne va valida aceste trei elemente şi ne va emite un utilizator şi o parolă, fără să mai trebuiască să mergem la ghişeu pentru a primi aceste credenţiale”, a explicat Sebastian Burduja.

Citește și: Un fost ministru de Finanțe spune adevărul despre taxele românilor. „Deci impozitul pe proprietate, pe locuințe va crește din 2023”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult