- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un fost ministru de Finanțe spune adevărul despre taxele românilor. „Deci impozitul pe proprietate, pe locuințe va crește din 2023”

13 Oct, 17:20 • Bumbeneci Diana
Senatorul USR Anca Dragu susține că impozitele vor crește cu siguranță. Aceasta îi avertizează pe români și îi anunță că majorarea grilei de impozitare a locuințelor, adoptată de Senat, va duce la creșterea taxelor.
Un fost ministru de Finanțe spune adevărul despre taxele românilor. „Deci impozitul pe proprietate, pe locuințe va crește din 2023”

Un fost ministru de Finanțe spune adevărul despre taxele românilor. Senatorul USR Anca Dragu a făcut astăzi noi declarații de presă. Aceasta îi avertizează pe români și îi anunță că majorarea grilei de impozitare a locuințelor, adoptată de Senat, va duce la creșterea taxelor. Politicianul susține că modificarea din PNRR referitoare la acest subiect viza un nou model de impozitare pentru corelarea impozitului cu valoarea proprietății și nu majorarea taxelor „din pix”.

Un fost ministru de Finanțe confirmă creșterea impozitelor

„E absolut incorect ceea ce susține PSD, că taxele locale nu vor crește și că măsura este prevăzută în PNRR. Taxele locale vor crește, dovadă fiind estimarea Ministerului de Finanțe, un plus de venituri de 2,8 miliarde lei pentru 2023 din această creștere de impozite pe locuințe. În PNRR nu scrie că din 2023 trebuie să crească taxe locale din pix cu 50%, ci că trebuie să făcut să fie făcută o analiză și un nou model de impozitare astfel încât impozitul pe locuință să fie mai bine corelat cu valoarea proprietății. Dar acest lucru se va face progresiv până în 2025 -2026, abia ieri au fost discuții cu Banca Mondială pentru a demara această analiză și acest model. Banca Mondială va prezenta modelul undeva la jumătatea anului 2024. Deci impozitul pe proprietate, pe locuințe va crește din 2023”, a spus ministrul de Finanțe.

Vorbind despre „supraimpozitarea contractelor de muncă”, Anca Dragu a mai explicat că sunt deja efecte negative pe piața muncii. Vorbim aici despre închiderea contractelor part time și creșterea muncii la negru în luna septembrie.

„Sunt datele prezentate de ITM. Deci efectele sunt de accentuare a inflației, de reducere a veniturilor reale ale cetățenilor și de deteriorare semnificativă a standardului de viață”, a adăugat Dragu.

Conform fostului minsitru, creșterea inflației la 15,9% este rezultatul „proastelor politici ale PSD-PNL-UDMR”.

Mai poți citi: Greta Thunberg, față în față cu abordarea față de criza climatică. Cum i-a schimbat viața sindromul Asperger

Un fost ministru de Finanțe spune adevărul despre taxele românilor. „Deci impozitul pe proprietate, pe locuințe va crește din 2023”
Un fost ministru de Finanțe spune adevărul despre taxele românilor. „Deci impozitul pe proprietate, pe locuințe va crește din 2023”

„Dacă ne uităm la inflația în alte state, aceasta este undeva sub 10%. (…) Noi avem o creștere foarte mare de prețuri la produsele alimentare, circa 19% la produse alimentare, dar produsele de bază au creșteri de prețuri foarte mari – de peste 40%, la produse care fac parte din alimentația de bază cum ar fi ulei, făină și zahăr. Toate aceste prețuri mult mai mari, afectează puterea de cumpărare a românilor, sărăcesc românii”, a susținut senatorul USR.

Amintim că Senatul a adoptat, miercuri, Ordonanța Guvernului numărul 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal, prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%, dar marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren și imobile a rămas aceeași, 0,08 – 0,2%.

Liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a explicat că depinde de Consiliile locale dacă impozitul pe clădiri va crește sau va scădea.

„Dacă un oraș ar avea astăzi un coeficient de 0,12% votat de Consiliul local și ar decide că merg pe 0,8%, în această variantă impozitele ar scădea”, a explicat Oprea.

Mai poți citi: Spații noi de servicii, pe A1. CNAIR anunță noi schimbări

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult