- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sondaj BestJobs: 3 din 5 angajați români au participat la un interviu pentru un loc de muncă nou anul acesta. Record de 1,1 milioane de aplicări în primele 10 luni ale anului

15 Nov, 17:43 • Bocioacă Bianca
Candidații de pe platforma BestJobs au înregistrat un nou record de peste 1,1 milioane de aplicări în primele 10 luni ale acestui an, intensificând căutările pentru un job nou.
Sondaj BestJobs: 3 din 5 angajați români au participat la un interviu pentru un loc de muncă nou anul acesta. Record de 1,1 milioane de aplicări în primele 10 luni ale anului

Sondaj BestJobs. Cadidații de pe platforma online de BestJobs au efectuat un nou record de peste 1,1 milioane de aplicări în primele 10 luni ale anului.

„Candidaţii de pe platforma de recrutare online bestjobs au efectuat un nou record de peste 1,1 milioane de aplicări în primele zece luni ale acestui an, intensificând căutările pentru un job nou. În plus, peste 60% dintre respondenţii celui mai recent sondaj bestjobs au declarat că au participat la cel puţin un interviu de angajare anul acesta, iar alţi 20% au în plan să meargă la interviuri în perioada următoare”, anunţă platforma.

Citește și: Câți șomeri sunt în România. Tinerii conduc în continuare topul celor fără loc de muncă

Sonaj BestJobs. Cele mai mari temeri ale candidaților în timpul unui interviu

Princeipalele temeri ale candidaților atunci când participă la un interviu sunt că vor avea emoții copleșitoare (26%), că așteptările angajatorului vor fi mult peste ce știu sau pot ei să ofere (21%), că nu o să reușească să-și prezinte experiența în mod convingător (20%) sau că nu au experienţa necesară pentru jobul la care au aplicat (tot 20%).

Alte motive care îi fac pe aplicanți să amâne etapa unui interviu pentru un nou loc de muncă sunt potențialele întrebări tehnice la care nu ar ști să răspundă sau refuzul recrutorului cu privire la cerințele lor.

Candidații ar refuza un job imediar după interviu dacă salariul prezentat la interviu este sub nivelul pieţei sau al aşteptărilor (41%), sunt întrebaţi dacă ar fi dispuşi să lucreze din concediu/ în zilele libere legal (30%), îşi dau seama din timpul interviului că nu s-ar potrivi acolo (27%), sunt întrebaţi despre planurile de a avea copii (9%) sau procesul de recrutare durează prea mult, cu prea multe persoane de decizie implicate (25%).

Citește și: Riscul de a rămâne fără loc de muncă, scăderea salariului și creșterea volumului de muncă, principalele temeri ale angajaților români

Astfel, BestJobs introduce în platformă interviule live, prin care candidații pot intra în discuții 1-la-1 cu recrutorii, fără a mai trece prin etapa de aplicare și screening. Acest tip de interviu este asemănător conceptului de „speed dating”, întrucât candidaţii au la dispoziţie 8 minute pentru a se prezenta şi a afla mai multe despre jobul respectiv. Ulterior acestui interviu rapid, atât candidaţii, cât şi recrutorii pot vota „da” în cazul în care există potrivire şi sunt interesaţi să avanseze în procesul de recrutare.

„În secolul vitezei şi mai ales în acest context de pe piaţa muncii, în care tot mai mulţi candidaţi îşi caută un job nou şi vor să facă rapid o schimbare în carieră, la bestjobs am introdus interviurile LIVE, care facilitează un ‘matching’ rapid între candidat şi recrutor, ducând la un proces de angajare simplificat şi eficient. Chiar dacă participarea la interviul LIVE nu necesită aplicare, recomandăm candidaţilor să aibă CV-ul deja completat sau actualizat în platformă, astfel încât informaţiile lor să ajungă cât mai rapid la recrutor ulterior discuţiei live. Astfel, ne propunem să adaptăm recrutările la nevoile actuale ale jucătorilor de pe piaţa muncii, într-un proces care elimină emoţiile clasice ale unui interviu şi care accelerează angajările pentru companiile cu multe poziţii deschise”, spune Ana Vişian, marketing manager BestJobs.

Recrutorii își pot face cont de angajator pe platformă, fie că își caută un singur coleg sau au deschise mai multe poziții, fiind utile să completeze cât mai multe detalii despre companie și despre jobul sau jocurile disponibile, iar în urma discuțiilor live primesc gratuit CV-urile candidaților preferați pentru a continua procesul de recrutare. Sondajul a fost efectuat în perioada octombrie – noiembrie, scrie news.ro.