- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Riscul de a rămâne fără loc de muncă, scăderea salariului și creșterea volumului de muncă, principalele temeri ale angajaților români

31 Oct, 17:30 • Stefan Simion
Cea mai mare temere a angajaților români este de departe cea referitoare la riscul de a rămâne fără loc de muncă, principala sursă de venit a celor mai mulți angajați din România. Un sondaj recent realizat de platforma de recrutare Bestjobs arată că românii se tem cel mai mult de pierderea locului de muncă, această temere fiind urmată de scăderea salariului, de creșterea volumului de muncă și de tăierea primelor de sărbători.
Riscul de a rămâne fără loc de muncă, scăderea salariului și creșterea volumului de muncă, principalele temeri ale angajaților români

Un loc de muncă stabil este garanția faptului că românul are ce pune pe masă. Tocmai de aceea pierderea locului de muncă este percepută de aceștia ca fiind un real pericol. Platforma de recrutare online bestjobs.eu a făcut un sondaj pe un eșantion reprezentativ de angajați români pentru a afla care sunt cele mai mari temeri ale acesora legate de job.

Cea mai mare temere a angajaților români: riscul să rămână fără loc de muncă

Cei mai mulți dintre ei au menționat o posibilă restructurare a companiei ce ar putea duce la concedieri (36%), scăderea salariului (27%), creșterea volumului de muncă (23%) sau lipsa de fonduri pentru prime sau cadouri de Crăciun (21%).

În topul temerilor, pe locurile 4 și 5, urmează teama de o posibilă criză economică ce ar afecta veniturile companiei la care sunt angajați (18%), creșterea obiectivelor/țintelor impuse de conducere (13%) sau numirea unor șefi mai duri (10%).

La locul de muncă, angajații se tem cel mai mult de următoarele aspecte: un salariu „fantomă” (35%), șefii „de coșmar” (15%), colegii „horror” (13%), programul de lucru „înfiorător” (12%), o activitate „de-și blesteamă zilele… de lucru” (9%) sau demisia colegului/colegei „de suferință” (4%).

Citeste si Ce se întâmplă cu bonurile de masă de la 1 ianuarie 2024! Cum va influența suprataxarea tichetelor companiile și angajații

Angajații și-ar dori un loc de muncă la care să se organizeze mai multe evenimente care să faciliteze socializarea

În ceea ce privește activitatea de zi cu zi, respondenții spun că cel mai adesea îi sperie call-urile interminabile (28%), ședințele individuale cu șefii (25%), prezentările live în fața colegilor (11%) sau deadline-urile foarte strânse (7%). 4% dintre angajații intervievați au spus că le displac complet zilele în care nu mai pot lucra remote și sunt nevoiți să se deplaseze la sediul angajatorului.

Halloween-ul nu este o sărbătoare foarte populară în rândul companiilor românești, tocmai din acest motiv angajatorii nu organizează prea multe evenimente cu această tematică. Doar 5% dintre angajatori organizează o petrecere de Halloween. Asta în pofida faptului că peste 70% dintre angajați cred cu tărie că atmosfera în echipă s-ar îmbunătăți dacă ar avea loc o astfel de petrecere.

Provocați să aleagă în ce s-ar costuma dacă ar participa la o petrecere de Halloween la birou, respondenții au spus că s-ar deghiza în șefii lor (41%), o personalitate din istorie (13%), un personaj dintr-un film de groază (9%) sau chiar într-un inspector al unei autorități a statului (7%).

Citeste si 4 milioane de români nu au un loc de muncă, deși ar putea lucra. Cu ce se ocupă, de fapt, aceștia?

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult