- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Câți șomeri sunt în România. Tinerii conduc în continuare topul celor fără loc de muncă

03 Nov, 12:15 • Alexe Raluca
Institutul Național de Statistică a anunțat care este rata șomajului în România, la momentul actual. Tinerii conduc, în continuare, în topul celor fără loc de muncă din țara noastră.
Câți șomeri sunt în România. Tinerii conduc în continuare topul celor fără loc de muncă

Rata şomajului în luna septembrie 2023 a fost de 5,4%, anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS). Este aceeași valoare înregistrată în luna august a acestui an, bărbații fiind cei în procent mai mare.

Citește și: Dezastru imobiliar de neimaginat! Un dezvoltator imobiliar foarte cunoscut a dat faliment, iar consecințele sunt grave: sute de mii de șomeri, sute de mii de familii ce riscă să rămână pe străzi

Câți șomeri există, la ora actuală, în România

Ultimele date ale INS arată că rata șomajului rămâne la același nivel cu cel înregistrat în august 2023.

„Rata şomajului în luna septembrie 2023 a fost de 5,4%, valoare egală cu cea înregistrată în luna august 2023. Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,9 puncte procentuale mai mare decât la femei”, arată datele INS.

Numărul şomerilor cu vârste cuprinse între 15 – 74 ani estimat pentru luna septembrie a anului 2023 a fost de 444.400 persoane, în scădere faţă de luna precedentă, când s-au înregistrat 446.600 de persoane, și față de aceeaşi perioadă a anului precedent, când au fost 448.200 de persoane. Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,9 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 5,8% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,9% în cazul celor de sex feminin.

Îngrijorător pentru specialiști este faptul că se menține ridicat nivelul șomajului în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 – 24 de ani, fiind vorba despr eun procent de 22,3% din total. Pentru persoanele adulte, cu vârste cuprinse între 25 – 74 ani, rata şomajului a fost estimată la 4,5% pentru luna septembrie 2023, 4,2% în cazul femeilor şi 4,6% al bărbaţilor. Numărul şomerilor în vârstă de 25 – 74 ani reprezenta 78,2% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna septembrie 2023.

Uniunea Europeană transmite că cea mai mare problemă constă în rata de angajare a absolvenților școlilor profesionale și tehnologice, capitol la care statul român stă cel mai prost din toate țările membre. Voci din învățământ și din mediul de afaceri arată că sistemul educațional din țară descurajează dobândirea unor abilități competente în mediul profesional. În același timp, liceele tehnologice și școlile de arte și meserii au dezvoltat tot mai multe programe de învățământ dual în ultimii ani, în interiorul cărora practica de specialitate are loc în firme private care se angajează să integreze apoi absolvenții competenți în câmpul muncii.

Citește și: România are aproape 500.000 de șomeri. Gradul de ocupare este mai mare la bărbați și la persoanele din mediul urban