- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

SONDAJ Doar 46% dintre angajați acceptă lucratul exclusiv de acasă. Restul preferă sistemul remote sau hibrid

25 Jan, 21:57 • Bocioacă Bianca
Un sondaj realizat de eJobs realizat în ianuarie 2023 pe un eșantion de 4.318 de persoane arată că flexibilitatea companiilor în privința modului de lucru este unul dintre cele mai importante criterii pentru angajați.
SONDAJ Doar 46% dintre angajați acceptă lucratul exclusiv de acasă. Restul preferă sistemul remote sau hibrid

Conform sondajului, doar 18,4% dintre angajați lucrează în acest moment integral de acasă. Restul respondenților își împart programul între casă și birou. 18,8% au un program hibrid, structura fiind stabilită la nivel de companie, 13,7% merg și la birou, dar pot decide singuri câte zile lucrează de acasă și câte de la sediul firmei, iar 3% merg la birou numai pentru întâlniri și ședințe.

„Dacă la începutul lui 2020 încă eram ţara din Europa cu cea mai mică deschidere a angajatorilor faţă de munca remote, acum acest stil de lucru a intrat într-o formă de normalitate şi la noi, în aproape toate domeniile de activitate. La nivelul anului trecut, au fost postate peste 30.000 de joburi remote, cu 29,4% mai mult faţă de 2021 şi cu 490% mai mult decât în 2019, iar de la începutul anului şi până acum avem deja mai mult de 3.000 de joburi remote postate, adică 10% din total.

Asta înseamnă că angajatorii rămân flexibili din acest punct de vedere, însă această flexibilitate se manifestă mai degrabă în direcţia acceptării unui program de muncă hibrid decât a unuia complet remote”, explică Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.

Citește și: Facturile uriașe la energie închid cinematografele din România. Angajații rămân fără locuri de muncă

Ce îi atrage pe angajați

Un procent de 57,1% dintre participanți lucrează cel puțin cinci zile pe lună de la sediul firmei, 14,3% vin la birou o singură dată pe lună, 9% de două ori, 7,1% de trei ori, iar 12,4% lucrează numai patru zile pe lună de la birou.

În privința unor schimbări, 28,3% din angajați spun că și-ar dori să lucreze în sistem hibrid și să aleagă câte zile merg la birou, 23,6 își doresc să lucreze exclusiv de acasă, iar 20,1% și-ar dori să crească numărul zilelor în care muncesc remote.

Doar 1,5% intenționează să lucreze mai mult de la sediul firmei, iar 22,6% vor să lucreze exclusiv la sediul companiei. Din aceste două categorii, 40,4% au răspuns că decizia de a reveni 100% sau de a lucra mai multe zile de la birou aparține angajatorilor și a fost stabilită la nivelul întregii companii. Restul de 59,6% din angajați spun că pur și simplu nu se mai simt confortabul cu munca de acasă și au nevoie de o schimbare.

„Deşi a fost foarte mult timp dorită de candidaţii români, toate sondajele pe care le-am făcut în jurul acestui subiect ne arată că există şi dezavantaje pe care angajaţii le conştientizează şi care i-au determinat pe mulţi să renunţe la a munci doar de acasă. Sentimentele acute de înstrăinare, lipsa socializării cu colegii, disiparea unei graniţe clare dintre viaţa personală şi cea profesională sunt doar câteva dintre motivele pentru care astăzi vedem că modul de lucru cel mai căutat nu este neapărat cel remote, ci hibrid”, mai spune Ana Călugăru.

Citește și: Schimbări radicale pentru toți românii! Apar noi drepturi și obligații pentru angajați

Flexibilitatea angajatorului din punct de vedere al sistemului de lucru a devenit un crieteriu foarte important pentru candidați. 60,9% dintre respondenții sondajului nu s-ar mai angaja într-o companie care nu acceptă munca remote sau hibrid. Alți 26,6% spun că este un aspect foarte important în decizia de a accepta o ofertă la un nou loc de muncă. Totodată, pentru 55,5% cel mai important rămâne salariul, 7,4% caută oportunități de promovare, iar 5,9% spun că echipa este factorul care contează cel mai mult la un job.