- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sondaj INSCOP alegeri locale 2024. Topul partidelor preferate de români

24 Apr, 16:12 • Bumbeneci Diana
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor cu care românii votează pe 9 iunie 2024.
Sondaj INSCOP alegeri locale 2024. Topul partidelor preferate de români

Un nou sondaj, realizat de INSCOP, scoate în evidență topul partidelor cu care românii au declarat că vor vota la alegerile locale din 9 iunie 2024. PSD se menţine pe primul loc în intenţia de vot, fiind urmat la mică distanţă de PNL.

Sondaj INSCOP alegeri locale 2024

Sondajul care a fost făcut de INSCOP arată intenţiile de vot pentru consiliile locale, acolo unde PSD conduce cu 28,4%, fiind însă în scădere faţă de luna precedentă, atunci când procentul era de 30%.

PSD este urmat în topul partidelor de PNL cu un procent de 26,7% din intenţiile de vot. Astfel, Partidul Naţional Liberal a crescut cu un procent.

Topul este completat de AUR cu 14,4%, Alianţa Dreapta Unită cu 10,8%, iar UDMR cu 5,3%.

În același timp, mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi spun că vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul din care face parte candidatul preferat pentru primărie, cei mai numeroşi din această categorie fiind votanţii PSD-PNL.

Ai putea citi și: Gabriela Firea și Sebastian Burduja sunt noii candidați la Primăria București. PNL și PSD se separă pentru alegerile locale 2024

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 12 – 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului.

Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

alegeri
alegeri

Alegeri locale 2024

Duminică, 9 iunie, cetățenii români își vor alege reprezentanții la nivel local pentru următorii patru ani, adică primari pentru fiecare oraș sau comună, consilieri locali, președinți de consilii județene și consilieri județeni. Procesul de vot la alegerile locale începe la ora 7.00 și se va încheia la ora 22.00.

„Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59”, potrivit legii.

Buletine de vot la alegerile locale 2024

Fiecare alegător din țară va primi câte 5 buletine de vot: patru pentru alegerile locale (primar, consiliu local, președinte CJ, lista CJ) și un buletin pentru europarlamentari. În București, vor fi 5 buletine de vot: pentru primarul Capitalei, pentru primarii de sector, pentru consiliul local al fiecărui sector, pentru lista Consiliului General al Municipiului București și pentru europarlamentari.

Citește și: O nouă perioadă luată în calcul la pensie. Simona Bucura Oprescu și Daniel Baciu dau vestea anului 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult