- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sondaj SOCIOPOL, ianuarie 2024: Încrederea românilor în sindicate, în scădere

16 Feb, 07:12 • Andrei Alina
Încrederea românilor în sindicate este în scădere. În contextul protestelor din 2023 și a grevelor cu care acestea amenință la începutul acestui an, dar și prezența acelorași lideri de sindicat în ultimii 20 de ani, românii nu mai au încredere că sindicatele le reprezintă interesele, arată un studiu SOCIOPOL.
Sondaj SOCIOPOL, ianuarie 2024: Încrederea românilor în sindicate, în scădere

Un studiu SOCIOPOL realizat în perioada 21 decembrie 2023 – 8 ianuarie 2024 și dat publicității în ianuarie 2024 arată că încrederea românilor în sindicate este în scădere. Graficul arată că după o menținere la un nivel de puțin peste 20%, în 2021, încrederea în sindicate a crescut la peste 30% în 2023, cel mai probabil în contextul grevei sindicatelor din Educației, când școlile au fost închise și profesorii au refuzat să intre la catedră.

Citește și: Schimbare radicală în Sănătate. Românii ar putea redirecționa 50% din contribuţia la sănătate pentru asigurare medicală privată

Greva le-a adus profesorilor salarii majorate considerabil. Am urmat si alte proteste din toamnă. Au ieșit în stradă fermierii, dar și transportatorii, care au cerut măsuri pentru reducerea RCA, stabilirea unor culoare de transport sau subvenţionarea motorinei.

Sondaj Sociopol ianuarie 2024

Sociopol - 2024 01 - Încrederea în țări și instituții internaționale

Sindicaliști din Sănătate, care amenință chiar cu greva generală, au ieșit și ei în stradă. Printre revendicările sindicaliştilor din Sănătate se numără creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate cu cel puţin 25% în 2024, acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de Legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienţilor de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizaţiei de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată, adoptarea proiectului de lege a salarizării – anexa pentru Sănătate negociat cu Ministerul Sănătăţii în forma stabilită cu partenerii sociali şi aplicarea grilelor de salarizare stabilite prin raportare la salariului minim pe economie aflat în plată.

Citește și: Salarii mai mari cu 20% în Sănătate din iunie 2024. Guvernul s-a înţeles cu unele sindicate, altele continuă protestele

De asemenea, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” solicită finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor şi anexelor conform obligaţiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023 – 2025, incluzând transpunerea şi aplicarea Anexei nr. 13, adoptarea măsurilor de creştere a calităţii vieţii profesionale a angajaţilor din sănătate şi de creştere a calităţii actului medical, acestea incluzând măsuri precum recunoaşterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializaţi în conflictele individuale de muncă din sectorul sănătate, echivalarea competenţelor asistentelor medicale absolvente de şcoală postliceală.

Citește și: Salariile din Sănătate vor crește cu 15%, în două tranşe, anunță sindicaliştii Sanitas după negocierile de la Guvern

Dar încrederea românilor în sindicate este în trend descendent, 26% în prezent, arată studiul SOCIOPOL. O posibilă cauză a scăderii încrederii ar putea fi prezența în fruntea sindicatelor a acelorași lideri, unii compromiși.

Studiul SOCIOPOL intitulat ”Încrederea în instituții naționale, țări și instituții internaționale” a fost realizat în perioada 21 decembrie 2023 – 8 ianuarie 2024. Metoda culegerii datelor CATI.