- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Județele din România în care mita se practică la nivel înalt. Cele mai multe cazuri în care pacienții au dat șpagă sunt descoperite în Teleorman și Giurgiu

21 Apr, 20:56 • Lupu Alexandra
Teleorman, Giurgiu și Olt sunt județele în care mita se practică la ordinul zilei. Iată în ce județe din țară sunt cele mai puține cazuri.
Județele din România în care mita se practică la nivel înalt. Cele mai multe cazuri în care pacienții au dat șpagă sunt descoperite în Teleorman și Giurgiu

Harta României este plină de județe în care mita se practică la nivel înalt în spitale. Așa cum arată primele informații relatate de ziare.com, pacienții sunt constrânși de cadrele medicale să le ofere șpagă, pentru a beneficia de tratament.

Mita din spitalele din România

Mita din spitale nu este o noutate pentru țară. Cele mai recente informații arată că în județele Teleorman (8.11%), Giurgiu (7.55%) și Olt (5.08%) s-au descoperit cele mai multe cazuri în care pacienții au dat șpagă cadrelor medicale pentru a beneficia de îngrijire și tratament. Persoanele aflate în nevoie au fost, practic, constrânse să scoată bani din buzunare.

La polul opus sunt județele Covasna (0.47%), Alba (0.59%) și Brașov (0.66%). În zonele menționate s-au descoperit cele mai puține cazuri în care pacienții au dat mită cadrelor medicale pentru propria îngrijire. La nivel național, media persoanelor care spun că medicii sau asistentele le-au cerut bani este de 1.61%.

Nivelul în care mita se practică în spitalele din România în alte județe este următorul: 3.36% în Satu Mare, 1.72 în Maramureș, 1.04 în Suceava, 3.25 în Botoșani, 2.24 în Bistrița Năsăud, 0.71 în Cluj, 1.19 în Sălaj, 1.82 în Bihor, 1.18 în Arad, 0.93 în Timiș, 1.61 în Caraș Severin, 2.29 în Vâlcea, 0.98 în Prahova. Încă de la începutul anului, autoritățile au desfășurat percheziții de amploare în diferite cazuri în care mita se practica la nivel înalt în instituțiile medicale din țară.

Citește și despre următorul subiect: Mare scandal: familia deputatului PSD cu COVID, care a murit din cauza infecțiilor din spitale, cere despăgubiri de 1 milion de euro. Explicația medicilor

Mita din spitalele din România / Foto: Facebook - Dragoș Vana
Mita din spitalele din România / Foto: Facebook – Dragoș Vana

Spre exemplu, în ianuarie 2023, au avut loc mai multe percheziții în Brașov, Iași și Neamț, într-un dosar în care medicii erau acuzați de dare și luare de mită, dar și punerea în pericol a sănătății pacienților. Cadrele medicale mai erau acuzate de fals, uz de fals și trafic de influență.

Totodată, în februarie 2023, mai mulți medici de la Spitalul Militar Regina Maria din Brașov și Spitalul de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași au fost cercetați după ce au operat mai multe persoane pe inimă, folosind stenturi preluate de la persoanele decedate. Cadrele medicale vindeau pacienților dispozitivele respective la jumătate de preț față de costurile de pe piață, iar în cele din urmă, banii ajungeau în propriul buzunar.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Mita, practicată și în spitale! O șefă de spital din Ploiești lua șpagă pe angajări. Unde ținea femeia ascunși banii?