- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Specialiștii trag un semnal de alarmă: tot mai mulți români aleg să-și modifice singuri apartamentele. Ce riscă proprietarii care încalcă legea

18 Mar, 16:24 • Lupu Alexandra
Numărul românilor care aleg să facă singuri modificări în locuință este într-o continuă creștere. Specialiștii trag un semnal de alarmă și explică care sunt riscurile la care se supun proprietarii de apartamente care încalcă legea.
Specialiștii trag un semnal de alarmă: tot mai mulți români aleg să-și modifice singuri apartamentele. Ce riscă proprietarii care încalcă legea

Tot mai mulți români preferă să-și modifice singuri apartamentele, fără să mai ceară autorizație de la specialiști. Reprezentanții trag un semnal de alarmă și le explică proprietarilor care încalcă legea la ce riscuri se supun, anunță spynews.ro.

Ce riscă românii care își modifică singuri apartamentele

Românii care aleg să-și modifice singuri apartamentele, fără să obțină autorizație de la specialiști, riscă să aibă probleme serioase. Specialiștii trag un semnal de alarmă, având în vedere că un număr tot mai mare de persoane preferă să ignore documentația necesară și să realizeze pe cont propriu schimbările.

Cele mai dese modificări se referă la demolarea unui spațiu de depozitare sau spargerea unui perete. Cu toate acestea, românii trebuie să obțină un aviz înainte de a pune în aplicare toate schimbările pe care vor să le implementeze în zonele de interes, precum sufragerie sau dormitor.

Proprietarii care nu respectă legea și nu urmează procedurile pentru obținerea autorizației se supun unor riscuri majore în ceea ce privește încercarea de vânzare a apartamentului. Mai exact, băncile pot refuza acordarea unui credit, având în vedere că datele prezentate în cadastru nu sunt cele reale.

Citește și: Apartamentul lui Ioan Becali este scos la licitație de ANAF. Prețul de pornire este de peste 1 milion de lei. Locuința este poziționată în centrul Capitalei

„Evaluatorul va fi obligat să consemneze în raport această neconcordanţă. De regulă, băncile vor refuza să ofere o finanţare”, spune un specialist în drept imobiliar.

Specialiștii explică riscurile la care se supun românii care fac modificări în apartamente fără autorizație
Specialiștii explică riscurile la care se supun românii care fac modificări în apartamente fără autorizație

Pe de altă parte, proprietarii pot avea probleme și în ceea ce privește rezistența structurii. Spre exemplu, dacă un perete din casă este spart, se pot produce fisuri la etajele superioare. După un astfel de incident, persoanele care aleg să facă aceste schimbări de unele singure pot ajunge să suporte cheltuielile pentru reparațiile vecinilor.

„Am avut şi situaţia unui proprietar care şi-a îndepărtat un perete aparent nestructural, din punctul lui de vedere, ceea ce a condus la fisurarea tuturor pereţilor de la etajele următoare. S-a trezit în situaţia că trebuie să plătească toate lucrările de reparaţie”, declară un inginer.

Vezi și: Prăbușirea pieței imobiliare rămâne un mit! Prețurile apartamentelor explodează în aproape toată țara